Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Alphen am Rhein: Das ist doch aber schön!

15 mei 2012 - 19:01  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Alphen am Rhein: Das ist doch aber schön!

Alphen aan den Rijn -

Nu is alles anders. We gaan graag naar Duitsland op vakantie, drinken graag Duits bier, noemen platgeslagen tartaar 'Duitse biefstuk', sturen onze mooiste vrouwen naar de Duitse tv, vinden het schattig als een Duitser een Nederlands liedje zingt en gebruiken dit dan zelfs als achtergrondmuziek van een reclame voor de hoofdsponsor van Oranje. En aanstaande zaterdag zijn we massaal voor Bayern tijdens de finale van de Champions League. Of in ieder geval: tégen Chelsea. Duitsland is zo gek nog niet. Bovendien hebben ze een wat stabielere regering dan wij, (helaas) een beter voetbalelftal, laten ze hun land niet gijzelen door een geblondeerde Limburger en maken ze véél lekkerder witbier dat - in tegenstelling tot 'onze' Wieckse Witte - níet meurt naar ammoniak.

En hoe wij onze oosterburen ook vervloekt hebben, zij lijken zielsveel van ons te houden. Want zij protesteren wél tegen het gedrocht dat Rijn en Gouweland moet gaan heten. En wel officieel bij de Verenigde Naties! Zelf hebben ze namelijk een streek die Rheingau heet en ze willen niet dat er verwarring ontstaat tussen ons poldervlekje en hun onwaarschijnlijk mooie paradijs. In het Duits klinkt het als een streek waar uitstekende witte wijnen vandaan komen, de zon altijd schijnt en waar bovengemiddeld goede Duitse porno gemaakt wordt. Rheingau: een plek waar je (dus) graag je vakantiedagen opmaakt. In het Nederlands klinkt 'Rijn en Gouweland' als een verzinsel van doorgesnoven reclamelui en incompetente politici die van gekheid niet meer weten hoe gauw ze die euro’s de Rijn in moeten smijten. Nee, ik ben om. Geef mij maar Duitsers.

"Es gibt nur eines Rheingauland! Hier im Deutschen Heimat und nicht irgendwo am Alten Rhein in Alphen. Warum behaltet man nicht einfag Alphen am Rhein. Das ist doch aber schön!" Het zijn de woorden van een wijs man, 'Obergauvorzitzender' Prof Dr. A.J. Klehmann. Alphen am Rhein: het klinkt inderdaad prachtig. Ook gewoon in het Nederlands. Ik hoop dus dat die Duitsers winnen. En alleen daarom al ben ik straks voor Bayern. Dat is alvast de generale repetitie. Dat Robben maar via een schwalbe een penalty versiert en benut. Hup Alphen am Rhein, hup!

Fotograaf: Josh Walet