Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Zwemmen!!!

24 mei 2012 - 10:00  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Zwemmen!!!

Alphen aan den Rijn -

Ik zwem dan wel niet, maar een heleboel andere mensen zwemmen wel. Allemaal keurig geleerd in het zwembad van een badjuf of badmeester. En aangezien we hier in een zeiknatte polder wonen: de techniek werd later geperfectioneerd in de alom aanwezige sloten, meren, kanalen en rivieren. Soms expres, gewoon omdat in de vrije natuur nu eenmaal alles leuker is. Soms per ongeluk, omdat je overboord kieperde tijdens het roeien, kanoën, zeilen of surfen. De watjes onder ons, die zwommen in zwembad De Hoorn. De helden onder ons overigens ook. 't Was in ieders tienertijd een en al hitsig kijken en bekeken worden op dat eindeloze grasveld.

Natuurlijk ging er weleens iets mis.
Ik heb nooit leren zwemmen, omdat ik les had in een buitenbad in een dorp op de Veluwe. Dat zwembad werd verwarmd door de overload aan heet water van de naastgelegen fabriek. Op een dag was daar storing en dus was het zwemwater berekoud. Niet gehinderd door enige kennis van zaken sprong ik, zoals van mij werd verwacht, van de kant het water in. Dat ging niet goed...
Door mijn astma kreeg ik direct geen lucht meer. Mijn vriendinnetje wilde mij wel redden, maar ja zij had ook nog geen diploma. Uiteindelijk dook de badjuf gekleed en wel het water in om mij eruit te vissen. Dat was meteen het einde van mijn zwemcarrière.
Gelukkig kan ik heel goed drijven, dat had ik al geleerd, dus als het water niet al te koud is, dan red ik mij prima als ik ergens overboord kieper. En dat is meer dan eens gebeurd in de tijd dat ik met een vriendin de Wijde Aa, Kaag, Westeinder en het Paddegat onveilig maakte in een zeilboot.
Ik wed dat iedereen die in Alphen aan den Rijn woont weleens ergens in het water is gedonderd. En dat hij of zij er gewoon weer uit is gekomen. Gered door een vriendje, netjes aan boord getrokken, zelf op de kant geklommen, zoiets.

Nou weten alle Alphenaren dat je niet mag zwemmen in de Oude Rijn. Er was ooit iets met grote kerosineschepen - die waren hóóg - die richting Schiphol voeren en er was ook ooit iets met vervuild water waar je ziek van kon worden. Daar heeft nog nooit iemand zich iets van aangetrokken. Als het heet is buiten, dan ga je zwemmen. In het dichtstbijzijnde water, dus.

Tussen Alphen en Boskoop ligt de Gouwe, een onnozel gekanaliseerd riviertje. Sinds mensenheugenis wordt daar door de omwonende jeugd gewoon gezwommen. Ook tussen die kerosineschepen door, ja. Nu heeft ineens 'de provincie' het in haar hoofd gehaald dat zwemmen in de Gouwe gevaarlijk is.
Dat zal best. Sinds de Overslag Terminal in Alphen ligt, is alles daar gevaarlijk. Pas nog werd een hele gewapende politiemacht ingezet, omdat een van die schippers in die Terminal de kolder in zijn kop kreeg.
Enfin: het is voortaan verboden om in de Gouwe te zwemmen. Dat is gevaarlijk vanwege de containerschepen richting die Overslag. De schepen veroorzaken onderwater wervelingen. En als je het in je donder haalt om toch te zwemmen, word je eruit gevist en krijg je een stevige boete.

Goed hoor. Maar waarom zo? Wat is er mis met een waarschuwingsbord langs de kant, voorlichting voor de omwonenden en vertrouwen op ieders gezond verstand?

Minerva

Fotograaf: Josh Walet