Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wethouder Lyczak naaide Hekkema wel degelijk!

23 juni 2011 - 11:00  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Wethouder Lyczak naaide Hekkema wel degelijk!

Alphen aan den Rijn -

Hekkema heeft de pech, dat hij maar een "gewone" burger is. Gewoon in de zin dat hij geen deftige man met idem relaties is, niet vooraan in de kerk zit, en ook geen Troetelturk is. Aan zo iemand kan rechts, midden of links geen eer behalen. Voor een doorsnee burger is er nog niet veel aan de hand, maar als je zoals Hekkema wat anders wilt, val je tussen wal en schip en word je vermorzeld door het systeem. Geen vriendje dat even wat regelt, geen dure adviseur die je bijstaat en geen knuffelende subsidieverslaafde hulpverlener die je pampert. Een gewone jongen als Hekkema staat alleen.

Als ambtenaren en wethouders zich nu eens realiseerden dat ze in dienst staan van ons en niet andersom, dan zouden ze ons juist helpen. Een formulier vast voor de helft invullen, wijzen op mogelijkheden of alternatieven, kortom wat een winkelier doet om een tevreden klant te binnen te halen. Juridisch zullen de gemeente, de ombudscommissie en de wethouders misschien wel gelijk hebben. Praktisch gezien hebben ze een gewone man in diepe ellende gebracht en iedereen laat hem verder als "lastig geval" in de kou staan.

Ik ga niet op alle details in en beperk me tot één van zijn drie plannen.  Aan de Oude Rijn, ter hoogte van de gevangenis, is een inhammetje met een braakliggend terrein. Het is eigendom van de gemeente en heeft 2 jaar te huur gestaan. Hekkema wilde het terrein huren en daar een haventje met opslag voor sloepen gaan beginnen. Een leuk en creatief plan. Iets wat de overheid hoort toe te juichen en te stimuleren. Daar betalen we ze voor. Nee hoor, plotseling kon de gemeentewerf aan de andere kant van de weg het terrein zelf gebruiken.

Zal ik wat eens zeggen? Gelul! Er is een snurkende ambtenaar na 2 jaar wakker geschrokken toen er een huurder kwam. Wie, Hekkema, die lastige vent?  Over zijn lijk dacht de gemeenteman. Geen haven voor Hekkema. Hij gooide er nog liever wat oude troep op het terrein dan het hem succes te gunnen. Onzin? Ik heb op Google streetview foto's van een paar jaar geleden bekeken en ben er een paar keer langsgereden. Er ligt inderdaad alleen een beetje rotzooi als dekmantel, maar het wordt nooit gebruikt. Ieder jaar opnieuw loopt de gemeente 50.000 Euro huur mis. Over verspilling en bezuinigingen gesproken!

Hekkema heeft zijn prima, goed uitgewerkte plannen en al zijn spaarcentjes in rook zien opgaan. Hij zal misschien wel eens kwaad zijn geworden (ik zou het wel in ieder geval wel zijn geworden), maar wethouder Lyczak heeft telefoongesprekken afgebroken en de waarheid verdraaid. Hekkema is gewoon op een ongelofelijke manier genaaid door de gemeente, door het systeem. Vermorzeld. Ik geloof hem!

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger