Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Even Apeldoorn bellen?..

10 juni 2012 - 08:50  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Even Apeldoorn bellen?..

Alphen aan den Rijn -

Alle gemeenten hebben jarenlang op té grote voet geleefd, en onze gemeente Alphen aan den Rijn is daar geen uitzondering op. Gedragen door de steeds maar stijgende grondprijzen is aan allerlei nieuwbouw projecten forse inkomsten toegerekend, terwijl nu blijkt dat ze alleen maar verlies opleveren. Mét een aantal tegenvallers (zoals de Julianabrug die nog wel 25 jaar meekon, maar die nu, ondanks een peperdure reparatie, binnen vijf jaar vervangen moet worden) erbij zit Alphen aan den Rijn met een enorm gat van ruim 50 miljoen Euro op de begroting. En als de economie zich niet heel snel (en daar lijkt het, eerlijk gezegd, niet op) herstelt, komen daar nog wel de nodige miljoenen bij.

Natuurlijk zou de gemeente heel snel kunnen besluiten om haar 'NUON' miljoenen (129 miljoen Euro) te gebruiken voor datgene waar het was bedoeld, namelijk om onze kinderen en kindskinderen te vrijwaren voor toekomstige tegenvallers. Tja, en nu die tegenvallers er een stuk eerder zijn dan nog maar een paar jaar geleden verwacht, lijkt het relatief simpel om onze begroting, met behulp van de NUON pot, eenmalig op orde te brengen, zodat we als gemeente, straks als gefuseerde, gemeente, gewoon door kunnen.
Helaas, maar zo werkt het niet. Want die NUON gelden blijken gereserveerd te worden voor prestigeprojecten als het Cultuurhuis en de Westelijke ringweg.

Medeburgers, in een gewone bedrijfsomgeving zou in een dergelijke situatie gelijk worden gekeken naar lopende en geplande projecten. Je zou direct lijstjes gaan maken van:

1. Projecten die opgeleverd zijn en waar geen besparingen mogelijk zijn (Aquarijn)
2. projecten die lopen en ongewijzigd gerealiseerd moeten worden (busstation, Julianabrug)
3. projecten die lopen maar aanzienlijk goedkoper uitgevoerd kunnen worden (De Maximabrug, of het Lage Zijde project)
4. Projecten die al in de planning staan opgenomen, maar waarvoor goedkopere en betere alternatieven voorhanden zijn (Cultuurhuis, zie volgend blog op http://www.bricksenclicks.me)
5. Projecten waarvoor al geld is gereserveerd, maar die nog niet in de planfase verkeren, zoals de Westelijke rondweg en het verkeersplan. Hier moet en kan op termijn een alternatief worden aangedragen.
6. Projecten die al jaren geleden zijn gepland, maar waarvoor op dit moment geen zinnig doel meer wordt gediend.
7. Projecten die nu al wenselijk zijn, maar die gewoon kunnen worden opgeschoven in de tijd (Zoals het Stationsgebied, bijvoorbeeld)

Intussen heeft het college de raad opgezadeld met een hele lijst van mogelijke bezuinigingen, inderdaad vanaf Maximabrug tot het ophokken van onze hele kunstsector in een verkleind en versoberd Cultuurhuis. Zodat niet het college, maar de gemeenteraad mag kiezen welke kwade het minst kwaad kan. Helaas wordt het slechts een kwestie van aanpassen van bestaande plannen, zonder een duidelijk nieuwe visie op de ontwikkeling van stad en gemeente.

Nou, medeburgers, die raadsfracties kiezen natuurlijk voor wat electoraal voor hén het minst kwaad kan. Tenslotte zijn er al volgend jaar verkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente. En dat betekent dat alles en iedereen vasthoudt aan het eigen verkiezingsprogramma en aan de belangen van de eigen kiezers. Voor Alphen aan den Rijn betekent dit dat de coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU de eigen hobby's tot elke prijs (voor de Alphenaar) overeind gaan houden, en dat de oppositie deze te vuur en te zwaard gaat bestrijden. Gegeven de verhoudingen in de raad gaan de 'hobby's' dus gewoon door en gaan de inwoners van de ABR gemeenten (U, dus, medeburger) daarvan de rekening betalen.

Het is buitengewoon triest, medeburgers, ook al omdat het maar de vraag is of de 30.000 nieuwe inwoners van die gemeente wel zoveel op hebben met die Alphense hobby's. Het zou van democratisch besef getuigen als de Alphense politiek beslissingen die niet per se nu genomen moeten worden, overlaat aan de nieuwe raad. Die kan immers, anders dan de Alphense raad, beslissen namens de 100.000 inwoners die het uiteindelijk moeten betalen. Want 'even Apeldoorn bellen' is er niet bij, vrees ik!

Oh ja, waar ik voor kies? Nou, dat komt in de volgende column Reinders Alphen te staan 

Fotograaf: Josh Walet