Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Drempel

16 juni 2012 - 17:41  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

Drempel

Alphen aan den Rijn -

Tijdens kantooruren kloppen slachtoffers trouwens ook niet aan. De hulpverleners komen bovendien ook dan niet verder dan: 'bel 112'. De politie dus. De wijkagenten in Alphen zijn eigenlijk de enigen die begrijpen dat dat vaak niet gebeurd. Sterker nog, zij begrijpen best dat veel slachtoffers liever geen uniform voor de deur zien staan en ook geen behoefte hebben aan het doen van een aangifte. 'Die drempel is veel te hoog', denkt teamchef John Niemeijer. En gelijk heeft hij.

En als ze eenmaal aankloppen, moet eerst even gekeken worden of het wel echt zo erg is. Ondanks de statistieken waar luid en duidelijk in staat dat een slachtoffer pas aanklopt als er - gemiddeld - al meer dan dertig gewelddadige incidenten zijn geweest. Nee, de hulpverlening gaat echt niet over één nacht ijs.

'Wij kunnen pas iets doen als een volwassene zelf bij ons aanklopt', zegt de hulpverlening. Tuurlijk. Eigen verantwoordelijkheid. Begrijpen die hulpverleners dan niet dat meer dan dertig keer een ernstig gewelddadig incident meemaken, van een vrouw een slachtoffer maakt? En dat slachtoffers compleet gehersenspoeld zijn? Dat zij toch al denken dat het hun eigen schuld is en dat zij absoluut dat pak slaag of erger, verdiend hebben? Nooit gehoord van Stockholm-syndroom, als ontvoerde mensen hun kidnappers verdedigen? Zoiets gebeurt ook in gewelddadige relaties. Ik zeg het maar even.

'Maar dan ga je toch naar je familie of vrienden?' Goed idee. Moeten die er nog wel zijn. Familie en vrienden zijn namelijk vaak allang afgehaakt. Die zitten niet te wachten op iemand die steeds afspraken afzegt of gewoon niet op komt dagen, bijvoorbeeld. Die houden niet van een naar sfeertje. Voor de meeste slachtoffers is er gewoon geen plek om heen te vluchten.

Dus wat wil een slachtoffer dan voor hulp? Geheimpje: slachtoffers willen een plek waar ze onopvallend heen kunnen gaan en advies vragen, waar iemand zit die naar hen wil luisteren zonder te oordelen, die hen de weg wijst in hulpverleningsland én die hen meteen direct onmiddellijk op een adres kan onderbrengen als de nood echt aan de man komt. Kortom: een plek met een hele lage drempel!

Fotograaf: Josh Walet