Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Boa’s teisteren Boskoop

18 juni 2012 - 23:09  •  Mart Smit  •  reacties

Boa’s teisteren Boskoop

Alphen aan den Rijn -

Nee, ramen en deuren hoeven niet gesloten te worden!!! Het gaat niet om slangen, maar om Boa’s die zogenaamd de orde moeten handhaven. Je zou wel kunnen zeggen dat ze in figuurlijke zin slangen zijn, maar dat zou een ernstige belediging zijn van het diersoort.

Na de fusie met de gemeente Alphen aan den Rijn heeft de gemeente Boskoop afscheid moeten nemen van hun eigen Boa’s. Dit waren menselijke Boa’s waar je ook gewoon een normaal gesprek van mens tot mens kon aangaan. Nu wordt Boskoop geteisterd door Boa’s vanuit de gemeente Alphen aan den Rijn en dit gaat echt serieuze problemen geven.

Wat is er gebeurd… Ik was op vrijdagavond onderweg naar het centrum van Boskoop om daar wat boodschappen te doen bij de natuurwinkel van der Hoeven en nog wat boodschappen bij de super. Ik parkeer dan altijd op een klein parkeerterrein achter de Albert Heijn en o.a. ook de natuurlijkwinkel. Mijn auto parkeerde ik in het daarvoor bestemde parkeervak, zet de motor uit, pak de boodschappentas vanaf de achterbank en vervolgens de blauwe parkeerschijf vanachter de zonneklep. En op eens vanuit het niets was daar verschenen… de Boa! Hij stond voor mijn auto met z’n kastje in zijn hand (bonnenboekjes hebben ze tegenwoordig niet meer). Ik stapte verbaasd uit en zei: “Goedenavond meneer. Wat bent u aan het doen?”. Meneer de Boa reageerde niet en tikte onverstoorbaar door in zijn kastje. Hier begon mijn #irritatiefactortje. Wat een onbeleefdheid om niet eens goedenavond terug te zeggen! Ik herhaalde mijn vraag nogmaals, maar zonder de goedenavond. “Je krijgt een bon!”, zie hij. Nu ben ik niet zo ouderwets, maar had het wel netjes gevonden als hij in dit geval mij met U had aangesproken. “Waarom krijg ik een bon?”, vroeg ik hem. “Er zit geen parkeerschijf achter de voorruit!” zei de Boa. “Ik kom net aanrijden meneer, dat moet u gezien hebben” en zwaai vervolgens met mijn parkeerschijf in mijn hand. “En toch krijgt u een bon, want de parkeerschijf moet achter de voorruit!”. Beste lezer, je zal begrijpen dat het #irritatiefactortje een #irritatiefactor werd en mijn bloeddruk wat ging stijgen. “Meneer ik vind dat dit niet kan, u dient mij minstens te tijd te gunnen om de schijf achter de voorruit te leggen en mij uit te laten stappen”, reageerde ik geïrriteerd.  “Je had eerder de schijf onder de voorruit moeten leggen, want je was helemaal niet van plan om dit te doen. De bon is bijna klaar trouwens.”

Nu bereikte ik een fase waarbij mijn bloeddruk steeg naar ongekende hoogte. Er begon stoomvorming te ontstaan, hoofd werd alsmaar roder en roder, adertjes sprongen spontaan in mijn ogen……maar daar kwamen zij… mijn lotgenoten, nee bongenoten. Kent u de videoclip van Thriller nog? Nou dat idee was het wel zo’n beetje wat deze Boa te wachten stond, maar dan met minder mensen. Gesterkt door vier bongenoten, eiste ik dat meneer de Boa direct stopte met zijn apparaat. Aangezien ik toch een voorgevoel had dat ik aan het korte eind zou trekken, bedacht ik mij om zijn gegevens ook te noteren. “Meneer, ik wil graag u ID bewijs zien en ik wil uw naam noteren”. Je zal het niet geloven, maar de Boa stopte met zijn kastje en voelde in zijn zakken. “Die heb ik niet bij mij meneer, maar die hoef ik u ook niet te tonen”. Tja dat dacht hij…. HEBBUS!  “Als u geen ID bewijs bij u heeft bent u zelf strafbaar, want iedere burger dient zich te kunnen legitimeren. En in de wet staat niet dat opsporings ambtenaren uitgezonderd zijn. Dus ik trek hiermee in twijfel of u nu wel bevoegd bent om mij te verbaliseren?” Zo die kon hij in zijn zak steken en mijn bongenoten waren het roerend met mij eens en ik kreeg ook ondersteuning in mijn pleidooi. En zo komt de studie rechten toch maar weer van pas. “Ja als je lastig gaat doen dan haal ik de politie erbij en mag je mee naar het bureau”, antwoorde hij. Ik pakte vervolgens mijn telefoon en zei: “Meneer, ik ga direct de floormanager bellen van het Politiebureau in Alphen!!!” Tja toch wel handig om telefoonnummers in je telefoon te bewaren (het nummer had ik nog in mijn telefoon uit de tijd dat ik nog bestuurslid was bij de Dierenambulance en de Dierenbescherming in Alphen). “Ja man laat maar zitten, ik haal de bon eruit”. En vervolgens liep de Boa met zijn kastje tussen zijn benen met zijn geblondeerde collega inclusief piercings en ontzettend foute zonnebril weg. Nu is het alleen afwachten of hij daadwerkelijk de bon uit z’n kastje heeft gehaald of dat ik over een aantal weken toch nog fanmail van het CJIB ga ontvangen.

Mijn bloeddruk daalde en samen met mijn bongenoten praatte we kort na over deze toestand in Boskoop. Nu blijkt dat ook de lokale middenstand erg veel last heeft van deze Boa’s, naast de inwoners van Boskoop ook mensen die van buiten komen zoals ik uit Waddinxveen. De lokale middenstand moet ontzettend uitkijken met de bevoorrading van hun winkels, voordat ze het in de gaten hebben zit er al een bon achter de ruit en we hebben het niet over een paar euro maar over € 85,00 exclusief de administratiekosten van het CJIB (die overigens eigenlijk niet meer in rekening gebracht mogen worden) en dan komt het totaal uit op € 91,00. Voor het niet parkeren van een voertuig in een parkeervak en/of het niet (goed) gebruiken van een parkeerschijf. Jammer genoeg is mijn vrouw vorige week slachtoffer geworden van deze parkeer BOA boeven. Als het tegenzit kunnen wij deze of volgende maand € 182,00 betalen. Beide bezwaarschriften liggen al klaar en een klacht naar de gemeente Boskoop ook.

Simpele voorbeelden, voor ieder weldenkend mens logisch. Behalve voor een Boa want daar is het IQ veel lager van: Probeer maar eens een vrachtwagen te parkeren in een klein blauw parkeervak, kan je de schijf achter de ruit hebben liggen… maar je past niet in het vak dus BON. Voor mij stond een mooie Engelse Land Rover geparkeerd. Deze is geïmporteerd vanuit Engeland en heeft het stuur dus aan de rechterkant. Wat denk je… mevrouw heeft een BON gekregen…  de schijf lag aan de verkeerde kant, deze moet rechts achter de voorruit liggen (voor de inzittenden van een auto, linkerkant). Mevrouw heeft inmiddels een tweede parkeerschijf gekocht en er ligt nu zowel links als rechts een parkeerschijf. En zo had een ieder een verhaal. Zo hoorde ik ook van een winkeleigenaar dat de Wethouder in Boskoop totaal niet gelukkig is met deze situatie en het stroomt niet als een regenbui maar als een stortbui aan klachten. Ook wrang voor Boskoop is, dat de gemeente geen enkele euro ziet van deze beschikkingen. Het gaat regelrecht de kas in van de gemeente Alphen aan den Rijn, die het geld gebruiken om de Boa’s op straat te houden. Nu blijkt ook nog eens dat door het uitschrijven van beschikkingen het voor de gemeente Alphen de Boa’s niet kosten dekkend is. Met andere woorden er gaat nog meer belastinggeld naar het handhaven van deze Boa’s.  Geld over de balk dus. De gemeente Boskoop gaat in ieder geval van mij nog een brief ontvangen, want dit moet gewoon stoppen.

En ik dacht altijd nog dat een Boa bedoeld was om de politie te ontlasten met de handhaving voor van de openbare orde, rust en veiligheid in een gemeente. Maar dit werkt in het dorp Boskoop averechts. Dus gemeente Alphen aan den Rijn, haal die Boa’s van de straat af, in ieder geval uit Boskoop! En wel zo snel mogelijk, zodat de rust weer kan wederkeren in het normaal altijd zo rustig en vredige dorp Boskoop.

Mart Smit

Fotograaf: Josh Walet