Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Rijn en Gouweland goed en daadkrachtig knock-out

25 juni 2012 - 14:16  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Rijn en Gouweland goed en daadkrachtig knock-out

Alphen aan den Rijn -

Alphenaren willen Boskoop eigenlijk helemaal niet als we daarvoor Rijn en Gouweland moeten gaan heten. En Boskopers willen Alphen niet omarmen als naam van iets dat groter is dan zij. Rijnwoudenaren lijkt het geen ruk te interesseren, die heten al Rijnwoude. Erger wordt het voor hen niet meer. Nou ja, alleen Loyander is nog erger dan Rijnwoude. Na al het gedoe rondom een naampje ga je bijna twijfelen. Wie wil die fusie eigenlijk nog? Stiekem, heel diep in hun van bestuurlijke dadendrang overvloeiende hartjes, willen lokale politici het ook niet. Want een samenvoeging betekent automatisch een chronisch verlies van baantjes; de ergste nachtmerrie der politici.

De enige Alphenaar die Boskoop erbij wil als we daarvoor Rijn en Gouweland moeten gaan heten, is Jo Schriek. De rest ramt met vork en mes tafelbaden aan gort, luidkeels schreeuwend: “Wij willen Alphen!”. Vorige week dinsdag heeft Gedeputeerde Staten het herindelingsadvies aangeboden aan minister Spies. Dat het rijmt is bonus, nog veel leuker is de volgende zin: "De 3 gemeenten hebben in dit proces al laten zien goed en daadkrachtig met elkaar samen te werken. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat door deze vrijwillige samenvoeging een krachtige nieuwe gemeente, met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor burgers en bedrijven, ontstaat". Zouden ze bij de provincie wel twitter hebben? En Alphens.nl kennen? Weleens een column lezen? Vast niet.

Hélène Oppatja nam mij en een aantal anderen goed in de spreekwoordelijke maling. Ze zette een foto op twitter met daarop een knalrood (vandaar wellicht de voorkeur van Schriek) auto'tje, beklad met witte letters die samen 'Gemeente Rijn en Gouweland' vormden. Hoewel de lulligheid van het voertuig al deed vermoeden dat er iets niet klopte, stond ook ik op m'n achterste pootjes en tweette gelijk iets verontwaardigds over onze geschiedkundige wethoudster. Want het zou toch niet écht zo zijn dat er al bedrijfsauto’s waren beplakt met een nog niet definitief gekozen gemeentenaam? Even later verscheen op deze site een kort nieuwsberichtje over de vermeende uitglijder. Maar gelukkig bleek het een goede grap van Queen Oppatja: het was een foto van de auto die werd gebruikt tijdens de theatervoorstelling 'Steengoed'.

Gemeente Rijn en Gouweland went maar niet en klinkt nog steeds als de naam van een kaas die net geen Goudse is, maar ook weer net niet apart genoeg om er niet heel erg op te lijken. Zielloos, Loyanderiaans en als een lelijk uitgegraven kanaal waar zelfs geen blinde holenvis vrijwillig in rondzwemt. Alphen wil gewoon Alphen als gemeentenaam. Maar dat verrekte Boskoop wil weer allesbehalve Alphen. Dat is nog eens goed en daadkrachtig met elkaar samenwerken! Zestig procent van het totale aantal stemmers stemde op Alphen aan den Rijn en slechts een kwart van de stemmen ging naar Rijn en Gouweland. Toch, op basis van gemaakte afspraken, kwam die laatste als winnaar uit de bus. Stemmen uit Boskoop en Rijnwoude wegen nu eenmaal loodzwaar.

Als men er niet uitkomt op 27 en 28 juni, blijft de gemeentenaam gewoon Alphen aan den Rijn. Ook voor de liefhebbers van Rijn en Gouweland komt er troost voor het ondraaglijke verdriet dat een gemeentenaam met zich mee kan brengen. Want die hele gemeentenaam boeit niemand nog ene fuck in 2014, wedden? Hoe erg kan Alphen zijn? Rijnwoudenaren kunnen toch ook leven met Rijnwoude? Toch gaat het lukken, dat goed en daadkrachtig samenwerken. Maar eerst even Rijn en Gouweland knock-out rammen, dan gaan we weer verder. Het enige dat daarna nog nodig is om Alphen, Boskoop en Rijnwoude goed en daadkrachtig te laten samenwerken is een nieuwe bondscoach. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Maar da's logisch. 

Fotograaf: Josh Walet