Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Waar zijt gij, o Corio?

9 juli 2012 - 15:56  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Waar zijt gij, o Corio?

Alphen aan den Rijn -

“Waar zijt gij, o Corio?” Een met stomheid geslagen kreet verliet Stans trillende lippen toen hij in de gaten kreeg dat alle andere kinderen weg waren. Want zonder Corio of de anderen gaat het spel natuurlijk niet door. Ga ik nu alweer Stan Lyczak afzeiken? Nee, dat zou flauw zijn. De beste man heeft al genoeg shit over zich heen gehad. Ik ga het zelfs voor hem opnemen. Want Stan heeft gelijk. Fuck die hele Lage Zijde. Waar hebben we het eigenlijk over? Ons voormalige dorpshart is nu onze eigen Bermudadriehoek. Leuk toch? En spannend, er verdwijnt daar van alles. Hele gebouwen, winkeltjes, eettentjes en soms een klein, bescheiden beetje geld. Geld dat Stan van de gemeente mag uitgeven. Want hij raakt de tel niet kwijt. En doet dit al jaren.

Het gaat toch prima zo? We hebben nu - in plaats van een nieuw oud centrum - een onheilspellende plek waar plotselinge vermissing altijd op de loer ligt. Wat trouwens niet verdwijnt, is Stan zelf. Al maanden smeekt de oppositie in de Alphense gemeenteraad om een korreltje informatie. Sommigen noemden Stan zelfs contactgestoord, maar zij begrijpen het niet. En die Alphenaren die zich zo druk maken? Die columnisten die massaal roepen dat ze het altijd al wisten? Dom en kortzichtig. Want Stan speelt professioneel verstoppertje en houdt zich aan de spelregels. Waarom maakt eigenlijk iedereen zich zo druk om dat Corio? Als je in de Aarhof om je heen kijkt, ligt het niet echt in de lijn der verwachting dat zij in staat zijn om een mooi cultuurhuis te bouwen. Of wel?

Wij begrijpen het gewoon niet. Corio niet, MAB niet, Stans collegae politici niet, niemand. Maar ik begrijp je wél, Stan. Toch heeft hij nu nieuwe maatjes nodig om verstoppertje mee te spelen. En om die reden schijnt Jan Zeeman sinds kort een geheim telefoonnummer te hebben. Wel meer mensen nemen spontaan een geheim nummer als ze door Stan worden gebeld. Zij zijn de saaie grote mensen, die geen tijd meer hebben voor spelletjes. Dat ligt niet aan Stan. Hij is niet contactgestoord of onduidelijk, maar stuit continue op algeheel onbegrip. Je moet het grotere plaatje willen zien en je verstoppen is part of the game. En waarom praten? Dan weet toch gelijk iedereen waar je zit? De volkomen onterechte motie van wantrouwen werd gelukkig niet Stans eigen Bermudadriehoek. Men gaat het project gewoon nog een keertje kritisch bekijken. Maar eerst lekker op vakantie, lekker uitrusten. De aanhouder wint. Buut!

Fotograaf: Josh Walet