Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stem PVV voor minister Spies!

16 juli 2012 - 11:57  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Stem PVV voor minister Spies!

Alphen aan den Rijn -

Geen wonder dat de geboren Alphense niet de nieuwe lijsttrekker van het CDA werd. Het betekent wel dat ze nu tijd heeft voor haar eigen plannetjes. En zelfs demissionair komt onze minister met briljante ideeën. Zo moeten nu de scheefwoners worden aangepakt. Wie op jaarbasis meer dan 43.000 euro verdient en via een woningcorporatie een huis huurt, moet per 1 juli een boete betalen in de vorm van 5% extra huurverhoging, bovenop de wettelijk vastgestelde. Zit je tussen de 33.000 en 43.000 euro, bedraagt de boete 1%. Jaarlijks zou dit zo’n 120 miljoen euro opleveren. Kent u ze nog, de zogenaamde prachtwijken? Minima, Jan Modaal en Maxima (zonder blauw bloed) moesten toch zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt wonen? Werd er in een aantal steden daarom niet besloten om een gedeelte van de huurwoningen in prachtwijken te koop te zetten?   

WonenCentraal hanteert het Huur op Maat-principe. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de huurprijs. De één betaalt 900 euro per maand, de ander 300. Voor exact dezelfde woning. Sommige mensen huren nu eenmaal liever en willen niet volledig afhankelijk zijn van de barmhartigheid van een bank die gered werd met het eigen belastinggeld. Voor de volledigheid: met een inkomen vanaf 43.000 euro heb je bijna nergens meer recht op, maar een hypotheek is ook geen vanzelfsprekendheid. En huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget zijn verleden tijd. Bovendien mag je dan over niet al te lang belasting betalen over je reiskosten en straks dus ook nog even 5% extra huur, met dank aan mevrouw Spies. De Belastingdienst verstrekt nu al onrechtmatig inkomensgegevens aan huisbazen en woningcorporatie, dus denk niet dat u ongestraft kunt blijven scheefwonen.

Over een paar jaar is minister Spies misschien niet meer demissionair. Dan kan ze wellicht weer fijn miljoenen uitgeven aan het opknappen van achterstandswijken en onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen in de extreme gevallen. Stel dat minister Spies haar zin krijgt en dat de scheefwoners massaal vertrekken. Resultaat? Woningcorporaties gaan die middeninkomens straks zó erg missen dat met de minimale huuropbrengsten het onderhouden van al die woningen financieel niet meer haalbaar is. Dan zullen ze daarvoor wat eerder bij de overheden aankloppen. Daarnaast zullen er minder snel nieuwe woningen gebouwd worden. En dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke problemen die wijken met louter lage inkomens met zich mee kunnen brengen. Ik had het zó graag anders gezien... Bijvoorbeeld iemand die geen geweld doet aan de eigen standpunten, die nee zegt als het hart dat ook doet. Ook als dat een lucratief baantje in de weg staat. Voor minister Spies zou je bijna PVV gaan stemmen. Bijna…

Fotograaf: Josh Walet
Liesbeth Spies.'
Liesbeth Spies