Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Held gezocht

27 juli 2012 - 16:13  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Held gezocht

Alphen aan den Rijn -

Wij zouden dat anders aanpakken. Daar, in Waddinxveen, bleef men als een stel nog net niet gebarbecuede lamsbouten staan kijken. De trein naar Gouda rijdt even voor drie uur ’s middags het station binnen. Vanuit het niets pakt een man de telefoon van een jonge vrouw beet. Zij houdt het kleinood echter stevig vast, waarop hij haar van het bankje sleurt en het perron op trekt. Ze huilde, gilde en schreeuwde. Maar niemand hielp. De trein komt nu wel heel erg dichtbij, haar knie en enkel liggen open, haar rug doet pijn en nog steeds staan ze daar. Te kijken, op dat perron in Waddinxveen. Ramptoeristje spelen. Ook de conductrice deed niets en blies op haar fluitje. Op naar Gouda.

“Misschien is het een idee dat je de politie belt”, zou één van de toeschouwers hebben gezegd. Dat moet wel minst intelligente hoopje ellende op deze aardkloot zijn, trouwens. Als je net hebt toegekeken hoe iemands telefoon wordt gejat en diegene dan adviseert even de politie te bellen, zou je een voortplantingsverbod moeten krijgen. Maar dat terzijde. Uiteindelijk bood een jongeman aan om de politie te bellen. De overige wachtenden op het station stapten in de trein. Dimphna uit Waddinxveen is natuurlijk erg geschrokken, zit thuis en is het vertrouwen in haar medemens voorlopig kwijt. Logisch.

“Te laf om in te grijpen?” “Trouwens, de rest ook, die op het perron niks deden en vervolgens heel rustig de trein instappen!” “Mensen zijn soms echt zo dom!” “Hoe kan het dat niemand helpt?” “Ja wat ben je dan laf, als je er bij staat en je doet niks.” “Walgelijk dat er toch een hoop mensen bestaan die zo druk met zichzelf bezig zijn.” “Gewoon met paar man die gast het perron op moeten slingeren, held!” Zomaar wat flitsen van reacties onder het nieuwsbericht op Alphens.nl. Natuurlijk hadden wij allemaal wél wat gedaan. Wij hadden allemaal de overvaller een fikse tandartsrekening op z’n smalle bekkie gegeven.

Wij waren niet zo schaapachtig pacifistisch blijven staan. Toch?  Wij hebben helden zat. Hier in Alphen zou zoiets nooit gebeuren, wij zijn veilig. Hier worden geen mensen van hun fiets gerukt en in elkaar geslagen voor een paar tientjes of minder. Want wij, Alphenaren, helpen elkaar wél, in tegenstelling tot dat laffe zooitje in Waddinxveen. Wat opvalt? De ramptoerist heeft het gedaan en het zuurstofverspillende hoopje kansloos vlees op pootjes van een dader blijft in de reacties nagenoeg onbesproken. Soms zeggen reacties onder een nieuwsbericht meer dan het daadwerkelijke nieuws. Waddinxveen zoekt een held. Ik zou zeggen: zoek maar uit. Wij hebben er genoeg. 

Fotograaf: Josh Walet