Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Querelle

31 juli 2012 - 09:59  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Querelle

Alphen aan den Rijn -

Grappig trouwens. De reden dat ik niet even naar de 28e verjaardag van Querelle ging, is een resultaat van wat zich daar ooit afspeelde. Daarmee doel ik niet op een door teveel alcohol ingegeven onenightstand op de vroeger gruwelijk smerige wc’s daar, maar in Querelle – zo bleek natuurlijk achteraf pas – ontmoette ik mijn vrouw en (dus) Apie’s moeder. Zo'n vijf jaar geleden kwamen wij er allebei minstens drie keer per week. Het eerste voordeel van Querelle was Hertog Jan. Het tweede was dat ze af en toe wat lekkere ‘Belgen’ op de tap hadden (La Chouffe), het derde was dat er een sigarettenautomaat stond en het vierde en allerbelangrijkste voordeel was: nooit gedoe of ellende. Nooit.

Ik kom er niet heel vaak meer, maar daar kon weleens verandering in gaan komen. Een aantal weken geleden mocht ik weer een keertje op stap van Apie (die is namelijk de baas thuis). Querelle bleek de eindbestemming van die avond en daar hing ineens een grote verrassing voor me: een krijtbord met daarop een heuse handgeschreven bierkaart! Blijer kun je mij niet krijgen als kroegbezoeker. Belgisch biertje, wat (in elk geval met door mensen bespeelde instrumenten) muziek op de achtergrond, wat slap gelul, een relaxte sfeer en een rokershok. Alleen het aan tafeltjes bedienen zou wel weer mogen worden ingevoerd. Mijn luiheid kent geen grenzen. Alweer 28 jaar Querelle dus. Knap. Waar zo’n beetje elke andere horecagelegenheid in de Julianastraat verdween, veranderde, heftig verbouwd werd en/of van eigenaar wisselde, bleef Querelle al die jaren gewoon Querelle. Relaxed, met publiek variërend van midlifecrisis tot dikke lagen zwarte make-up, maar vooral: altijd gezellig.

Het is de winter van 2026. De tijd heeft niet stilgestaan. Voor de ingang van Querelle staat een man van een jaar of 42 in de sneeuw. Hij kijkt om de minuut geïrriteerd op z’n mobiele telefoon en besluit z’n fiets, waarvan de lichten nog aan staan, neer te zetten. Niet veel later gaat de deur van Querelle open en een giechelend stel meisjes komt naar buiten gewaggeld. Eén van de meisjes kijkt om zich heen, ziet de man met z’n fiets in de sneeuw staan, loopt driftig naar hem toe, glijdt bijna uit en zegt: “Pa! Nee! Je zou me niet komen halen! M’n batterij was leeg en ik was de tijd vergeten!” De man kan een kleine glimlach niet onderdrukken. “Slechte smoes Apie. Die is al zeker twintig jaar oud.”

Querelle, van harte. Over een jaar of veertien staat ook Apie bij jullie op de stoep, vrees ik. We proberen het zo lang mogelijk uit te stellen. Proost!

Fotograaf: Josh Walet
Querelle.'
Querelle

Uitgaansgelegenheid sinds 1984.