Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Onze Ruud heeft gelijk

4 september 2012 - 14:30  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Onze Ruud heeft gelijk

Alphen aan den Rijn -

Niet alleen de VVD trouwens. De gehele vaderlandse politiek koerst, midden op de Atlantische oceaan, met open ogen richting een fikse ijsberg. Stuk voor stuk zijn ze te druk bezig met elkaar om die gigantische Magnum op te merken. Regeren is vooruitzien, toch? “Meneer Roemer, wat u doet, is door die uitkering steeds te verhogen, die mensen opsluiten in die uitkering. Dat is niet sociaal, dat werkt asociaal uit”, aldus premier Rutte. Dan de SP-lijsttrekker: “Wat u doet meneer Rutte, is zorgen dat die mensen niet eens meer rond kunnen komen. In een rijk land als Nederland zijn meer dan 470.000 kinderen onder de armoedegrens. Dat er veel meer werkende armen zijn. Mensen werken, maar komen niet eens rond en zitten onder de armoedegrens.” Waar Rutte en Roemer naartoe willen? Geen idee. Een torentje? Vroeger ging het tussen mij en mijn broertje ook zo. “Dat is mijn dobber/lego/bal/Super Soaker!“ Of simpeler: “Hij begon!”

Bijna verkiezingen dus. Spannend. Nederland zal hoogstwaarschijnlijk gaan stemmen op degene die het in de debatjes op televisie zo leuk doet. Op de lijstrekker met de vlotste babbel, de mooiste stropdas, het leukste haar, de mooiste vrouw, het best zittende kunstgebit, de snelste auto of de fijnste stem. Inhoudelijk is het lastig te beoordelen. Hoe moet je nou weten wat men eigenlijk wil? Ze zeggen doorgaans allemaal alleen maar wat de ander fout heeft gedaan. En partijprogramma’s zeggen niet zoveel meer. Vraag maar aan Wilders wat voor plannen hij had met de AOW en hoe snel hij daarvan afstapte toen hij eenmaal wat te zeggen kon krijgen. Zo werkt het bij alle partijen.

Ik wacht nog steeds op de eerste lijsttrekker die alleen maar praat over wat zijn partij met ons land van plan is. Die spreekt over hoe hij samenwerken met andere partijen ziet en niet alleen wat cijfertjes van een lijstje afleest in een poging zijn tegenstander te vloeren. Ik wacht op de eerste lijsttrekker die niet alleen met z’n kop op een poster staat, maar zich ook sterker en socialer gedraagt, niet doorschuift maar aanpakt, die vasthoudt aan idealen en écht vooruit wil. En zich dus niet continu focust op wat er in het verleden fout is gedaan en door wie. Liever een bestuurder dan alweer een bataljon analytici. Er moet een land geregeerd worden en zo snel mogelijk!   

Gebel heeft dus gelijk. Niet alleen zijn VVD, maar de hele politiek heeft hulp nodig. Ze gedragen zich als tienermeisjes bij de uitverkoop van de Primark. Dan maar de Badr Hari-tactiek. Waarom niet al die stropdassen opsluiten in zo’n villa? Zo eentje in ’t Gooi, camera’s non-stop aan en elke avond gezellig om acht uur voor de buis. Lekker kijken wie nu weer wie de hersens heeft ingeslagen of wie er nu weer bij elkaar onder de douche zijn gekropen. Kunnen we lekker met een SMS’je stemmen, ideaal. Niet veel verschil met nu en toch veel leuker. Of we laten die lijsttrekkers meedoen aan een extra lange uitzending van Lingo. Dan wel woorden met tien letters, ze hebben allemaal immers flink gestudeerd, zonder langstudeerboete. De winnaar wordt dan premier, opgelost! En anders sturen we er een vakjury op af. Met daarin Bert en Ernie, Bassie en Adriaan, Samson en Gert en Eucalypta.

Straks gauw even alle verkiezingsborden langs, VVD-posters checken op vasthoudendheid. Tot slot nog een tip aan die partij; we zijn d’r om mekaar te helpen, nietwaar? Laat thuis, die Teeven. Nergens voor nodig als je Ruud Gebel hebt. Die snapt het tenminste. Waar staat Onze Ruud eigenlijk, op die kieslijst? 

Fotograaf: Josh Walet