Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Winkels teveel in Alphen?

11 september 2012 - 09:23  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Winkels teveel in Alphen?

Alphen aan den Rijn -

Op mijn zakelijke site http://www.bricksenclicks.me publiceer ik regelmatig blogs over de veranderingen die het internet teweeg gaat brengen binnen de detailhandel. Deze week leverde ik nogal wat kritiek op de bewering van marktonderzoeker Frank Quix dat Nederland 30.000 winkels te veel zou hebben.
Nou vraag ik me altijd af hóe hij dit soort getallen berekent, en daarbij welke winkels hij daarbij op het oog heeft. Tenslotte is hij een onverbloemde fan van onze grootwinkelbedrijven, en het is natuurlijk iedereen duidelijk wie vooral nieuwe winkels bouwen. De praktijk is natuurlijk dat er veel winkelruimtes zijn die nauwelijks bijdragen aan uw keuzemogelijkheden, en ook veel 'winkelformules' die het dertien in het dozijn beeld van onze binnensteden, óók in Alphen, schetsen. Maar natuurlijk hebben we aan de andere kant te weinig echt onderscheidende winkels, winkels die een winkelcentrum hun meerwaarde leveren.

Medeburgers, het is natuurlijk een feit dat het bouwen van steeds meer, en steeds grotere winkels, ertoe heeft geleid dat er al jaren nauwelijks op is gelet of dat eigenlijk allemaal wel kon. Het bedrijfsleven wilde het graag, en de politiek stond dat toe, want bedrijven moesten, in de neoliberale filosofie, "de ruimte krijgen". Overal ontstonden nieuwbouwplannen, in dorpen, in wijken én in binnensteden. En al die plannen gingen ervan uit dat de niet alleen de direct omwonenden, maar ook mensen die verderaf woonden, daar zouden gaan winkelen. Want grote, nieuwe, winkels kosten handenvol geld, en het is de bedoeling dat U, medeburgers, dat geld gaat ophoesten door er zoveel mogelijk geld te besteden.

Kijk, dat is allemaal leuk, maar dan moet dat wél gebeuren! In Alphen aan den Rijn gebeurt dat helemaal niet. Maar is dat de 'schuld' van ons lokale aandeel in die 30.000 winkels van Quix? Dát is maar zeer de vraag!

Ook In Alphen aan den Rijn staan heel wat winkels die in feite een heel beperkte functie hebben. Dat er in de vijftiger jaren winkelstrips aan de Van Nesstraat, de Irenelaan, Gouden Regenplantsoen en Lijsterlaan verschenen is in het licht van die jaren nog wel te begrijpen. Maar nú zijn ze nutteloos geworden, en kun je er beter parkeerruimte van maken. Natuurlijk, ik heb daar al vaker voor gepleit, zou een écht buurtcentrum in De Baronie een zegen zijn voor de leefbaarheid in de omliggende buurten, maar dan wel nieuw gebouwd, alle voorzieningen (ook de niet winkelvoorzieningen) bij elkaar, een ontmoetingsplaats voor de omwonenden. Helaas heeft ons gemeentebestuur in haar onwijsheid besloten dat Green daar grote, absoluut NIET op de dagelijkse behoeften van die buurt gericht, winkels mag neerzetten die tot een enorme overlast voor die buurt gaat leiden.

De winkelstrip aan de Lijsterlaan kan natuurlijk, op een steenworp afstand van de Lage Zijde, worden opgeheven. Gewoon geen enkele toegevoegde waarde voor het centrum, of voor de omwonenden. Erger is dat er ook recentelijk, eerst aan de Koopzwam (op de stoep van De Ridderhof, en later tegenover de Driehoorne, nog winkelstrips zijn neergezet die bij voorbaat al geen functie hadden, maar, en daar heeft Quix wel gelijk in, wel omzet wegnemen van de winkels die netjes bij elkaar in het winkelcentrum zitten.
Nu gaat de gemeente de functie van het Stadshart weer afbreken door langs de Prins Bernhardlaan winkels te laten exploiteren, en er zelfs, voor zeker 5 miljoen van onze Alphense, Boskoopse en Rijnwoudse Euro's, nieuwe bij te bouwen. Planologische waarzin ten top!

Tja, en dan zitten we nog met de oude winkelstraten als de Hooftstraat en de Raadhuisstraat. Beide worden in het gemeentelijke jargon hardnekkig 'aanloopstraten genoemd, hoewel niemand meer via die straten naar het Stadshart loopt. Nee, zeker de eerste stukken (Raadhuisstraat tot de huidige Hoogvliet, en Hooftstraat tot 'De Kat' hebben nog wel een functie als 'UITLOOPSTRAAT' vanaf het centrum, maar alles wat verder weg staat, ook al is het (onbegrijpelijk genoeg) nog maar kortgeleden gebouwd heeft geen rol in de aantrekkelijkheid van ons Stadshart.

Sommige van deze overbodige winkels zullen het, omdat ze een heel specifieke doelgroep trekken, nog wel even kunnen bestaan, maar over tien tot vijftien jaar zal alle retail buiten geconcentreerde winkelcentra, niet meer bestaan.
Het zou van visie getuigen als de gemeente in ieder geval ermee zou ophouden deze winkels een functie toe te bedelen die ze gewoon niet hebben. Hopelijk zal de nieuwe gemeenteraad, in 2013 gekozen, daar meer oog voor hebben dan de huidige die zich liever op gebaande paden doodloopt, dan nieuwe te betreden.

Voor het hele stuk, zie http://www.bricksenclicks.me

Fotograaf: Josh Walet