Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - De stekker uit Alphen Stad FM

11 oktober 2012 - 20:00  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - De stekker uit Alphen Stad FM

Alphen aan den Rijn -

Afgelopen zaterdag werd de documentaire door de AVRO uitgezonden. Met bewondering en verbazing heb ik gekeken. Van Buuren is een man van uitersten. Aan de ene kant is hij een doodgewone (gezins)man met een haast conservatieve uitstraling. Aan de andere kant brengt hij overal ter wereld in uitverkochte stadions en zalen (tien)duizenden fans in vervoering met zijn beats. Van Buuren kleedt zich niet extravagant, springt wat mee en is als persoon zelf niet de trekpleister. Maar toch ook weer wel, want zijn muziek zweept elke toehoorder op.  

Ik luisterde vroeger wel eens naar hem toen hij diskjockey was van Alphen Stad FM, wat  volgens mij toen nog de LOA heette. Iedereen met oren hoorde toen al wat een waanzinnig talent hij was, wat een passie hij aan de dag legde en dat Alphen aan den Rijn voor hem op zekere dag veel te klein zou zijn.

Hij vertrok, de weide wereld in en liet een leegte achter. De LOA - en later Alphen Stad FM -  vlakte af en is goedbeschouwd nog altijd niet doorgebroken. Natuurlijk, er waren uitschieters, zoals het Alphense glazen huis, waarin Alphense dj’s in navolging van grote broer 3FM een aantal dagen lang opgesloten zaten voor het goede doel. In die periode timmerde Alphen Stad FM aan de weg en baarde de omroep opzien. Om daarna wil vrolijk voort te sukkelen.

Ik weet dat het goedwillende amateurs zijn, die Alphen Stad FM in de lucht houden, maar dat vind ik niet goed genoeg. Officieel hebben we hier te maken met een publieke omroep die gesubsidieerd wordt. Hoewel de subsidiekraan ook voor Alphen Stad FM in de toekomst minder rijkelijk vloeit dan voorheen, is en blijft het onze omroep, waar wij aan meebetalen. Hoewel ik het raar vind dat er überhaupt een cent naartoe gaat – immers, mijn hobby wordt ook niet gesubsidieerd – is het wel een extra rechtvaardiging om te stellen dat ik de prestaties van deze omroep ver onder de maat vind.

De kijk- en luistercijfers zijn bedroevend en 999 van de duizend Alphenaren kan, met alle respect, uit het blote hoofd niet één bestaand programma benoemen. Er is een uitzondering: ik luister wel eens naar Actually Saturday van Peter Trimp en Jos van Elk. Deze knotsgekke radioshow ontstijgt het niveau van de omroep, maar met twee uurtjes goede radio op de zaterdagochtend red je een omroep niet.

Ik vind dat er wat moet gebeuren. Alphen Stad FM moet nu eindelijk eens volwassen worden. Er zijn lokale media die het uitstekend doen, dus waarom zou onze Alphense omroep daar niet bij kunnen horen?

Heus, ik heb echt niet de illusie dat er meer Armin van Buurens uit Alphen Stad FM zullen voortkomen, maar misschien zouden de mensen van deze omroep eens wat meer naar zijn passie kunnen kijken. Hij maakte ooit voor nop een wervelende show op de LOA en in het weekeinde draaide hij voor een appel en een ei op feestjes en partijen. Maar hij deed het toen al met geweldig veel passie. Daardoor mag hij zich nu sinds jaar en dag (één van) ’s werelds beste noemen.

Alphen Stad FM moet haar maatschappelijke rol in het Alphense claimen. Dat kan alleen met passie. En als dat niet opgebracht kan worden, mag van mij de stekker eruit.

Dennis Captein

Fotograaf: Josh Walet