Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Al twintig jaar niet thuis

15 oktober 2012 - 18:51  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Al twintig jaar niet thuis

Alphen aan den Rijn -

Lisette Vroege werkte als net afgestudeerd fysiotherapeut bij de arbodienst en had die avond getennist in Overveen, een dorpje op zo’n tien minuten rijden van haar woon- en werkplaats Haarlem. Rond kwart over negen reed ze van het sportcomplex weg. Haar vriend, ene Dinand, sloeg daar ook een balletje. Hij vertrok een half uurtje later. Toen hij arriveerde bij het herenhuis waar Lisette woonde, rook hij gelijk onraad. Er brandde geen licht, haar tennisspullen lagen niet - zoals gebruikelijk - beneden en alles zat nog op slot. Rond elf uur ’s avonds alarmeerde hij de politie.

Die komt niet direct in actie en maant aanvankelijk tot kalmte. Pas een dag later kan er aangifte van  vermissing worden gedaan, maar omdat er niet één druppeltje bloed is gevonden en er ook geen sporen zijn van braak, blijft het bij een onderzoek naar haar verblijfplaats. De politie legde sloten en vijvers droog, ondervroeg zo'n vierhonderd buurtbewoners en zette metaaldetectors en speurhonden in. Pas op 28 oktober 1992 wordt tijdens graafwerkzaamheden Lisette’s tennisracket gevonden. Ook trof men één van haar tennisschoenen aan, in een sloot. Daar bleef het bij.

Moeder Lies de Vroege reageerde in het Haarlems Dagblad op het zogeheten nieuwe ‘coldcaseonderzoek’. “Ik hoop dat er een oplossing komt. Maar tegelijkertijd worden wij weer geconfronteerd met het gemis van onze dochter.” Samen met haar man richtte zij in de jaren na de vermissing de Lisette Vroege-stichting op. Die steunt gehandicapte, kansarme kinderen die fysiotherapeutische behandelingen nodig hebben in voornamelijk India. Daar staat ook een beeld dat haar ouders inmiddels als haar graf zijn gaan beschouwen. Ze hebben niets anders.

Wat gebeurde er met de Alphense tandartsdochter? Waarom heeft de politie nooit iets gedaan met de verklaring van een oudere buurvrouw, die beweerde een ruziemakend stel te hebben gehoord op het tijdstip dat Lisette haar auto had neergezet? Hoe zit het met die vriend? Sluit het feit dat hij de politie belde zijn mogelijke betrokkenheid uit of is het feit dat hij zo vroeg belde, juist verdacht? En waarom ging het stel niet samen naar huis? De vermissing van Lisette Vroege blijft even triest als intrigerend. Zelfs na twintig jaar.

Buurtbewoners weten het zeker. Het nieuwe onderzoek naar de vermissing zal hoe dan ook nu niet helemaal resultaatloos blijven. Vorige week werd er namelijk een handgranaat van Britse makelij gevonden in de Heussensstraat. Het explosief lag daar al vanaf de Tweede Wereldoorlog en wordt nu elders tot ontploffing gebracht. Een geruststelling voor de Haarlemmers en een goede mondsnoerder voor mensen die dit nieuwe onderzoek afdoen als onzin.

Maar nog steeds duizenden vraagtekens voor Lisette’s ouders. Zij weten niets zeker; hun dochter kwam al twintig jaar niet meer thuis en ieder spoor ontbreekt. Nog steeds…

Fotograaf: Josh Walet