Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De chronisch ontevreden NS-bus-Gremlin

22 oktober 2012 - 12:26  •  Erik Boerefijn  •  reacties

De chronisch ontevreden NS-bus-Gremlin

Alphen aan den Rijn -

De ritjes duurden veertig minuten tot ruim een uur en om de tijd wat te doden, gingen sommige mensen met elkaar zitten kletsen. Uitingen van ongenoegen heb ik eigenlijk niet gehoord. Behalve van één vrouw. Van de in totaal tien ritjes heb ik zo’n drie keer met haar in de bus gezeten. Ik zal het aardig zeggen: wat een monster! Voor de eerstvolgende remake van ‘The Exorcist’ hoeven ze niet verder te zoeken. Deze dame meende bij elke bocht die de buschauffeur maakte, een betere route te kennen en dit hardop te moeten zeggen. Zij bracht elke busrit klagend, mopperend, zuchtend en hoofdschuddend door. ‘Je kunt beter díe kant op!’ ‘Nee, lekker dit, zo komen we in de file.’ ‘Ja, gisteren was die eikel ook al te laat!’ ‘Ze weten ook he-le-maal niets hè, hier!’ Ik had mezelf in die bus opgehangen als ik die ochtend geen oordopjes bij me had.

Toen de ‘touring car’ per abuis aan de achterkant van het station belandde, stond ze heftig gebarend hardop te mopperen. En toen de bus ’s ochtends een paar minuutjes later vertrok, deed ze hetzelfde. Met een verwilderde blik in haar ietwat uitpuilende ogen stond ze met veel misbaar medeforensen te overtuigen van de domheid van iedereen die iets met bussen, de NS en het weer te maken had. Niets was goed. Als ik buschauffeur was, had ik die Gremlin de bus uit gezet. Letterlijk. Misschien geen goed idee als het regent, maar zelden heb ik zo’n intens ontevreden aardbewoner gezien met zoveel sociaal onvermogen om te begrijpen dat niet iedereen zit te wachten op haar chronische ontevredenheid. Ik was trouwens niet de enige. Anderen hadden het lopende hoopje gemopper met ogen die je doorgaans alleen in films met heel veel bloed ziet, ook opgemerkt.

Ik geef toe: reizen met de trein is soms frustrerend en de NS heeft lang niet alles helemaal lekker op orde. Maar ik heb genoten van de ritjes Leiden-Alphen en vice versa. Beter dan fietsen of lopen. Voor sommigen is het gewoon nooit goed. Al zou de NS ze met een limousine voor de deur afzetten. De bruid van Chuckie zou zelfs dan grommend en hoofdschuddend de limo uitstappen. ‘Hoe kun je nu in vredesnaam over de Willem de Zwijgerlaan rijden en daarna ook nog in een plas parkeren, imbeciel?!’

Toch gek: op het station zag ik d’r nog nooit…

Fotograaf: Josh Walet