Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Zomerwekker

27 november 2012 - 13:15  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Zomerwekker

Alphen aan den Rijn - Laat ik nu niet beter weten of de beslissing over een nieuw te bouwen Cultuurhuis, a raison van 25 miljoen, nog niet is genomen. Zo ja, dan loop ik achter, zo nee dan is de berichtgeving in de krant bijzonder verwarrend. Wat lees ik in bovengenoemde krant? Het Cultuurhuis krijgt een conciërge en een receptioniste. De gemeente heeft daarvoor 80.000 euri gereserveerd. Flits! Eerste vraag: Gaan die 80.000 euro af van het begrootte bedrag van 25 miljoen? Een woordvoerder van de gemeente zegt: ‘Waar mogelijk helpen de huurders met de taken van de receptioniste en de conciërge. Zo gaat de bibliotheek tijdens haar openingstijden de receptie bemensen.’ Ai, een fel licht in mijn ogen: Lekker handig, zeker als ik lees dat de bieb op de eerste etage zal komen. Heeft men ook aan een lift gedacht? Je weet wel, zo’n kooitje waarmee je naar boven en beneden kunt zonder dat je de trap hoeft te nemen. Mensen met een fysieke belemmering kunnen anders geen gebruik maken van deze uitstekende nieuwe locatie van de openbare bibliotheek. Ik begrijp dit ingewikkelde breiwerk en geschuif met geld niet helemaal. Zou iemand, voor mijn part een woordvoerder van de gemeente, eens kunnen opstaan om een en ander uit te leggen?

Nee, laat hem/haar maar blijven zitten en er een stuk over schrijven om dat te publiceren. Dan kunnen meer mensen profiteren van de transparantie van wat er gebeurt binnen het glaspaleis. Als ik de voorlopige indeling zie van wie waar komt in het gebouw, duizelt het me. Er is zelfs extra ruimte over voor kantoren. Hoezo kleinschalig? Daar zie ik inmiddels dus helemaal niets van terug. Wil de PvdA-wethouder zich bij haar afscheid op de borst kunnen kloppen onder het uiten van de kreet: ‘DIT HEB IK GEPRESTEERD? ALLE ALPHENAREN WEEST MIJ EEUWIG DANKBAAR? Het gebouw is wel transparant, dat moet gezegd worden. Wat daar binnen gebeurt m.i. minder.

Oh, jee! Kom ik alweer op het idee van Het Glazen Huis, ook wel gemeentehuis genoemd. Wat lees ik nu toch alweer? ‘Verbouwing stadhuis voor half miljoen, maar het blijft te warm of te koud.’ Daar gaat-ie weer, hupsekee het geld over de balken smijten. In deze tijd zijn er maar een paar mensen die met iets mogen smijten en dat zijn de Zwarte Pieten van Sinterklaas. Deze geldsmijterij onder het mom dat het gebouw geschikt moet worden gemaakt voor de nieuwe fusiegemeente Alphen, Boskoop en Rijnwoude.

Flits! Wat gebeurt er met de respectievelijke gemeentehuizen in Rijnwoude en Boskoop? Tegen de vlakte? Kunnen de ambtenaren die daar nu werkzaam zijn niet gewoon op hun plekje blijven zitten, in het hart van die afdeling van de fusiegemeente? Dicht bij de burgers, geweldige kreet. Wat er ook verbouwd moet worden, nieuwe vloerbedekking? het lost niets op aan het binnenklimaat (te warm of te koud) van het glazen huis, de pukkel die het dorp ontsiert.

Wil Verschuur denkt dat het probleem onoplosbaar is en dat denk ik eerlijk gezegd ook. Wie verzint het om een glazen huis als werkplek te bouwen en het dan ook nog mooi te vinden? Vanaf het begin zijn er klimaatsproblemen geweest. Ja, Alphen doet ijverig mee aan het mondiale probleem. Heel vooruitstrevend bedacht dus.

Kan iemand eens een doorzichtige berekening geven van al het geld dat al is besteed aan interne verbouwingen? Plus het bedrag dat de begroting heeft overschreden tijdens de bouw en aanbesteding van de grond? Kennelijk zijn er vorig jaar elf maatregelen genomen om het klimaatprobleem op te lossen. Kennelijk was dit takenpakketje onvoldoende als er nu alweer, ik weet niet hoeveel geld moet besteed worden om het werkklimaat te verbeteren.

De raadsleden van de drie fusiegemeenten zijn geschrokken van het bedrag (dit wordt niet concreet benoemd) dat hier nu weer mee gemoeid is. Per inwoner van de drie gemeenten gaat het om een fors bedrag (niet concreet ingevuld).

Wel concreet is dat er een miljoen wordt uitgegeven aan een nieuwe huisstijl en ‘aanverwante zaken’. Welke zouden dat nu weer zijn? Dit bedrag zal gegarandeerd overschreden worden (dat zeg ik, J.J.S.).

De versoberingtijden zijn aangebroken, geachte dames en heren en dan past het een fusiegemeente niet om zoveel geld van de inwoners te vragen om uit te geven terwijl er binnen diezelfde gemeente mensen op of onder de armoedegrens leven.

Ik denk dat ik een nieuwe wekker ga kopen zodat ik niet de helft mis van wat zich allemaal afspeelt in deze soap.

Fotograaf: Josh Walet