Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Zeer snel dodelijk

6 december 2012 - 08:41  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Zeer snel dodelijk

Alphen aan den Rijn -

Er liggen stoffen met hele nare eigenschappen. Dit is wat ze veroorzaken:
- dodelijk (al in zeer lage doses)
- zeer snel dodelijk
- ernstige beschadiging van de lever
- ernstige huidaandoeningen
- verbranding van de huid
- verbranding van de slijmvliezen en luchtwegen
- longoedeem
- blindheid, spierbeschadiging en geestelijke achteruitgang
- schade aan de nieren en veranderingen aan de botten
- evenwichtsstoornissen
- buikpijn, misselijkheid en braken
- bedwelming van centraal zenuwstelsel

Dit gaat over onbetwist schadelijk gif waarvan al tussen 1977 en 1985 bekend was dat het in de Coupépolder ligt. Het gaat dus niet over 'misschien' en 'andere deskundigen vinden iets anders'. Dit gaat op zeker.

Er staan trouwens heel veel moeilijke woorden in die papieren.  Daarom is het zinloos om ze gewoon over te schrijven. Niemand weet dan nog waar we over praten. Dat kan wel, maar dan gaat het verdomd veel op dat rookgordijn lijken dat al meer dan 25 jaar door de gemeente wordt opgetrokken.

Bovendien: omdat het van die ingewikkelde verhalen zijn over chemische stoffen met hele lange ingewikkelde namen, leest niemand dat. Ja, ik dan. Maar in al die jaren hebben al die politici die een besluit moesten nemen, er geen letter van gelezen. En al helemaal niet begrepen.

Tussen 21 november en 8 december 1988 zijn vaten met gif opgegraven in de Coupépolder. Onder leiding van een team rechercheurs, politie dus.
Er zijn monsters uit de aangetroffen vaten genomen. Het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk heeft die monsters onderzocht. De gerechtelijk deskundige (apotheker-toxicoloog) legt uit wat die stoffen zijn en wat ze doen. Een citaatje uit wat hij uitlegt: ‘In zeer lage  hoeveelheden zijn deze stoffen reeds dodelijk’.
Dan gaat het dus over wat er in een aantal vaten met gif zit die er écht liggen, want ze zijn écht gevonden en écht onderzocht. O, en verschillende vaten waren ook nog kapot.

Hoe gevaarlijk gif is hangt onder meer af van de hoeveelheid gif, hoe vaak iemand ermee in contact komt, of het afbreekbaar is in het milieu en op welke manier iemand ermee in contact komt.
Bij de chemische stoffen die in de Coupépolder zijn gevonden, zijn stoffen die schadelijk zijn als er damp vrijkomt, bijvoorbeeld tijdens het storten. Er zijn stoffen die door het grondwater verspreid worden. Deze stoffen kunnen in de voedselketen terechtkomen.
En de allerergste: veel van de stoffen die zijn gevonden, doden ogenblikkelijk alle leven op de plek waar zij zijn gestort.

Over dat grondwater.
Een aantal vaten kon niet worden opgegraven, omdat het grondwater daarvoor te hoog stond en niet snel genoeg kon worden weggepompt.
Dat is niet gek, omdat verschillende stortgaten heel diep zijn. Ze liggen onder NAP, op plekken waar de kleilaag in het verleden helemaal is afgegraven door boeren.
Er is dus helemaal geen ondoordringbare kleilaag onder een deel van de Coupépolder. En nou net op die plek ligt 100 % zeker wél gif!

Hier een lijstje met chemische stoffen die er écht liggen.
- Bromoform
- Tetrachloorkoolstof
- Tetrabroomethaan
- Trichloorethaan
- Dichloorbenzeen
- Tolueen
- Xyleen
- Methylacetaat
- Pyridine
- Zoutzuur
- Fluorwaterstof
- Perchloorzuur
- Zwavelzuur
- Salpeterzuur
- Fosfospentoxyde
- Titaantetrachloride
- Metallisch kwik
- Cadmiumsulfide
- Delnav
- DDT
- Metallisch natrium
- Cyanide
- Broom
- Kaliumbichromaat
- Natriumchromaat
- Arseentrioxyde (rattenkruid)
- Epichloorhydrine
- Dimethylformamide

Nu - anno 2012 - staat in de onderzoeksopdracht van burgemeester en wethouders dat er het 'sterke vermoeden is dat er ook chemisch afval is gestort'.

Er zijn twee onderzoeksvragen gesteld. Heeft de raad op basis van juiste en voldoende complete informatie haar besluitvorming kunnen baseren?Is er op enig moment gevaar voor de volksgezondheid en milieu opgetreden en/of kan het gevaar nog optreden?

De echte vraag wordt niet gesteld: wat ligt er precies en wat moeten 'wij' ermee doen?

Hoe dom kan een gemeente zijn.

Fotograaf: Josh Walet