Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Voetbal is rot?

10 december 2012 - 14:54  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Voetbal is rot?

Alphen aan den Rijn -

Een verschrikking natuurlijk, maar puur toeval dat Nieuwenhuizen met vlag in de hand op een voetbalveld stond. Over een half jaar is het een ambulancebroeder waarvoor we minuten van stilte inlassen en verwijten we het betreffende ziekenhuis dat het ambulancepersoneel ongewapend de straat op moet. Voetbal is niets anders dan een afspiegeling van de maatschappij, wat dat dan ook precies moge zijn. Er is een generatie ontstaan die respect opeist, zonder het te kunnen spellen. Respect is anno 2012 als haren in een doucheputje; smerig en betekenisloos. Respect is dood. Respect was ooit oudere mensen aanspreken met u. Nu is het: “Hou je bek als ik op klaarlichte dag besluit jouw deurmat onder te schijten”.

We zijn het kwijt. Als er iemand tijdens een avondje stappen wordt doodgeknuppeld, zijn we minuten stil, roepen we heel vaak iets over bezinning, zeggen we nog vaker dat zoiets nooit meer mag gebeuren, zoeken we iemand om de schuld in de schoenen te schuiven, houden we wéér met z'n duizenden zo'n indrukwekkende stille tocht en gaan we weer verder. Boodschappen doen, ofzo. In de tussentijd zeiken we nog even op de overheid of in dit geval op de KNVB. Want dat het profvoetbal niet ook werd afgelast, kan natuurlijk niet. Wat zijn dat voor hypocriete mietjes, daar in Zeist? Gelukkig was het deze keer ‘iets met voetbal’. Scheelt weer een hoop gepieker over maatschappelijke vraagstukken. Slaap zacht...

Het voetbal is zo verrot als de maatschappij is. Jan Sloterdijk komt vrijdagmiddag thuis van een drukke dag op kantoor, doet z'n stropdas af, geeft z'n kinderen een kus, z'n vrouw een bloemetje en gaat lekker vroeg slapen. Om op zondagmiddag volledig doorgesnoven in één of ander voetbalstadion een grensrechter letterlijk de kanker in te schelden en na een kampioenshuldiging acht bushokjes op te blazen. Komt dat echt door het voetbal? Kan de KNVB daar iets tegen doen? Is dat eigenlijk niet het ergste aan ‘ons’ probleem, dat we onszelf wijs maken dat de voetbalbond überhaupt zou kúnnen ingrijpen?

‘Zonder respect geen voetbal.’ Maar voetbal is volkssport nummer één en weerspiegelt simpelweg - in tegenstelling tot tafeltennis, kunstschaatsen en onderwaterdarten - de maatschappij. Zolang de eerste groep ouders vloekend langs de lijn staat, de tweede groep ouders daar niets van durft te zeggen en het de derde groep vaders en moeders geen ene fuck boeit waar het resultaat van hun vermenigvuldigingsdrift uithangt, is iedereen machteloos. Het is bijna wachten op die onfortuinlijke ambulancebroeder. Kunnen we in ieder geval niet het voetbal de schuld geven. Of kickboksen.

De tragiek. Maatregelen. Bezinning. Stille tocht. Jaren gaan voorbij. Ambulancebroeder, brandweerman, huisarts, toevallige passant, peuterjuf… Richard Wie? O ja, die…

Fotograaf: Josh Walet