Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Nieuwe gemeente, nieuwe partij

7 juli 2011 - 16:08  •  Rob Buisman  •  reacties

Nieuwe gemeente, nieuwe partij

Alphen aan den Rijn -

Op die site is onder meer te lezen dat er in november 2013 gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden om de raad van de nieuwe gemeente samen te stellen. Voor betrokken burgers een uitgelezen mogelijkheid - eigenlijk de enige - om invloed uit te oefenen op de koers die de nieuwe gemeente gaat varen. Het roept bij mij meteen de vraag op of het ook niet tijd wordt voor een nieuwe partij die de huidige gemeentegrenzen overschrijdt en opkomt voor de belangen van alle inwoners van de nieuwe gemeente. “Pfff, nóg een partij?”, hoor ik sommige gewaardeerde lezers al meteen zuchten. “We hebben al zoveel van die goedbedoelde initiatieven gehad en splinterpartijen zijn er al genoeg. Die hebben nauwelijks gewicht en kunnen toch het verschil niet maken.”

Maar daar ligt nu juist de kans. Al die initiatieven zijn namelijk voortgekomen uit onvrede over de bestaande partijen. 'Het moet anders. Beter.' Nieuw Elan, Beter Alphen, Leefbaar Alphen, in het verleden Initiatiefgroep Democratisch Alphen (weet u nog?). En dat ging alleen nog maar over Alphen aan den Rijn. Straks gaat het om een veel grotere gemeente met veel meer vierkante meters en meer dan 100.000 inwoners. Geen kattenpis, zou mijn opa zaliger zeggen.

De traditionele partijen hebben de afgelopen decennia de kans gekregen om hun stempel op het gemeentelijk beleid te drukken. Landelijke partijen die weliswaar gemeentelijke doelstellingen ventileren, maar een nationale achtergrond hebben. Waarom zouden we het nu niet één keer anders doen? Echt anders. Een gemeentelijke partij met heldere agendapunten die de burgers aanspreken. Meer veiligheid. Meer gemeenschapszin. Meer betrokkenheid. Meer inspraak. Allemaal zaken die 'wij' - de burgers van de drie betrokken gemeenten - zeggen belangrijk te vinden.

Is er ruimte voor zo'n partij? Zou die werkelijk het verschil kunnen maken? De bestaande machtsstructuur en de vermeende konkelcultuur doorbreken? Ik weet het echt niet. Wat ik wel weet is een naam voor de nieuwe partij: Gemeentebelangen. Sprekend en herkenbaar. Voor iedereen. Wie doet er mee?

Bekijk ook het webpanel voor de bijbehorende poll >

En vergeet uiteraard niet te reageren :)  

 

Fotograaf: Josh Walet
Rob Buisman.'
Rob Buisman

Rob schrijft. Graag zelfs. Beroepsmatig schrijft hij als TekstBuis artikelen voor businessmagazines en teksten voor het bedrijfsleven. Soms schrijft hij 'just for fun'.