Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Een brug te ver: Julianabrug

18 januari 2013 - 17:20  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Een brug te ver: Julianabrug

Alphen aan den Rijn -

Er staat zelfs bij vermeld welke materialen men zal gebruiken bij de nieuwe herstelpoging. De draaihoofden worden vervangen. In mijn droom zijn ze afgelopen zomer vervangen. En moet dat dan nu weer?Ik begrijp het niet. Twee keer betalen en een keer krijgen? Volgens de verkeerswethouder is dit de goedkoopste oplossing. In mijn beleving is de goedkoopste oplossing voor iets dat gerepareerd moet worden nog steeds: of vervangen of in één keer goed herstellen.

Nieuwe trappen voor de voetgangers zijn te duur. Nou moet ik toegeven dat ik daar nog nooit gebruik van heb gemaakt, dus over de staat van die trappen weet ik onvoldoende af om er een oordeel over te hebben. Dat heb ik dan ook niet. Het enige wat ik me afvraag is of die trappen even oud zijn als de brug zelf. Stel je voor je struikelt over een stuk afgebrokkeld beton en dondert naar beneden. Dan zou ik de gemeente daarop aanspraakbaar kunnen stellen. Maar wie ben ik, ik zal er geen gebruik van maken met een scootmobiel.

Nee, ik heb niet gedroomd. De omwonenden ondervinden geluidsoverlast van de nieuwe brugdelen. Rijst bij mij de vraag wat zo’n renovatieteam aan materialen heeft gebruikt en of zij wel een visie hadden of hebben. Bovendien blijkt de brug te golven wanneer er veel en zwaar verkeer over raast. Ik voorzie scheuren in huizen en wie zou aansprakelijk kunnen zijn? Alweer diezelfde instantie die toch al krap in zijn euro’s zit? Ik vrees van wel.

Mij bekruipt het gevoel dat er weer geen visie aanwezig was bij het aanbesteden van de opknapbeurt vorig jaar. Hoogdravende plannen tot en met het maken van een ondergrondse doorgang van het verkeer, roeren zich tot gisteren door Alphen. De inflatie krijgt vorm, men ziet het met eigen ogen en: Halt, Stop op de plaats met geld uitgeven waar het niet hoognodig is. Prima, alleen maar lof. Maar nou moet de gemeente ook doorpakken en andere dromen laten verdwijnen met een toverstokje: geen cultuurhuis, geen grote Maximabrug en zeker geen rondweg. Geen Bospark doortrekken naar het Visserplein: alle plannen gaan een aantal jaar de diepvries in.

Dat moet niet moeilijk zijn, buiten vriest het dus dat komt mooi van pas. Juliana zou zich in haar graf omdraaien met zoveel geklungel en gesleutel aan een brug die haar naam draagt.

Fotograaf: Josh Walet
Koningin Julianabrug.'
Koningin Julianabrug

1 van de grote bruggen in Alphen aan den Rijn.