Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Fusie tussen ARC en Zwammerdam

23 januari 2013 - 18:00  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Fusie tussen ARC en Zwammerdam

Alphen aan den Rijn -

Persoonlijk had ik na zijn mededeling op een kortstondige fusie tussen de hooligans van Alphense Boys en ARC gerekend. Ik verwachtte dat de roodwitten de pek zouden inslaan en de roodzwarten de veren (om de kosten te delen), waarna de notaris spoorslags naar Dick Mazher (eigenaar van herenmodezaak Sebastian) zou moeten om zich een nieuwe maatpak te laten aanmeten. Maar niet dus.

Dat was twintig jaar geleden wel anders. Toen interviewde ik voor de toenmalige dagkrant Rijn en Gouwe ene Rien Timmer. Hij was begin jaren negentig bestuurslid van Alphense Boys. Hij had een droom, waarin beide clubs zouden samensmelten tot FC Alphen. Volgens hem zou de krachtenbundeling moeten leiden tot een Alphense betaaldvoetbalorganisatie. De carrière van Timmer was op slag voorbij: persona non grata. Niemand heeft sindsdien ooit nog wat van hem vernomen.

Omdat het begrip Don’t shoot the messenger toen klaarblijkelijk nog niet was ingeburgerd, kreeg ook ik veel kritiek te verduren. Rien van Vliet, destijds chef sport van Rijn en Gouwe, ontving een brief van het ARC-bestuur waarin stond dat ik niet meer welkom was bij de Hanemaaijers (bijnaam voor ARC’ers). Ook bij de Papen (bijnaam voor leden van Alphense Boys) waren ze niet blij met Timmer en mij. Ze waren boos op Timmer, omdat hij zijn ambitieuze fantasie niet in bedwang had kunnen houden. Ze waren teleurgesteld in mij, want hoewel ik sportverslaggever was, was ik toch ook al mijn leven lang een Paap? Hoe kon ik dan zo’n verhaal met zo’n onzinnig voorstel schrijven, waarmee ik – zo vonden zij – mijn eigen club dupeerde?

Ik ben als Paap geboren en dan blijf je altijd een Paap. Het zit in je bloed, daar kun je niets aan doen. Mijn broers zijn Papen, mijn vader is zelfs een ere-Paap. Niettemin heb ik ook sympathie voor ARC (ik denk als een van de weinige Papen, maar dat terzijde…).

Wat Kroes in zijn speech zei, was overigens goed onderbouwd. De nieuwe fusiegemeente barst uit zijn voegen van de hoeveelheid voetbalclubs en deze moeten alle putten uit dezelfde sponsorgeldenruif, die door de crisis aardig geslonken is. In dat kader is een fusie tussen een paar van deze voetbalclubs uit synergieoverwegingen misschien zo gek nog niet. Maar niet tussen Alphense Boys en ARC; dat is ondenkbaar! Het zou een cultuurclash van jewelste zijn. Wat krijg je dan? Hanepapen of Papenmaaijers? Vroeger was een fusie tussen het protestante ARC en het katholieke Alphense Boys om religieuze redenen uit den boze, maar hoewel geloofsovertuiging bij de keuze van een club nauwelijks meer een rol van betekenis speelt, zou het nog steeds vloeken in de kerk zijn.

Echter, er is nog een reden waarom het niet kan. ARC (op zaterdag) en Alphense Boys (op zondag) spelen in de hoofdklasse. ARC staat ergens onderin de ranglijst en de kans is groot dat deze ploeg volgend seizoen eerste klasse speelt. Alphense Boys staat bovenin de ranglijst en de kans is groot dat deze ploeg volgend seizoen Topklasse speelt. Als ARC nu zo nodig wil fuseren, is het dan niet verstandig om dat met een gelijkgestemde club te doen? Zwammerdam of Bernardus of zo?

Dennis Captein

Lees verder de het artikel over de fusie en de column van Machiel van der Schoot over dit onderwerp.

Fotograaf: Josh Walet
SV ARC.'
SV ARC

Samen sportief vooruit