Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ouwelullentent

9 februari 2013 - 06:53  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Ouwelullentent

Alphen aan den Rijn -

Voorlopig zijn de kosten van de fusie bijna 10 miljoen, waarbij er ook nog een beetje gesjoemeld wordt, omdat er geen rente berekend wordt over de voorgeschoten bedragen. Voorlopig is ook de OZB weer verhoogd. Er komen 4 nieuwe raadsleden bij, dus moet de raadszaal voor een half miljoen verbouwd worden. Voor extra automatisering wordt het onwaarschijnlijke bedrag van 3,5 miljoen uitgetrokken, ga zo maar door.

Geen wonder dat van verschillende kanten wordt aangedrongen op enige soberheid. Natuurlijk komt huisarts, fractieleider van de VVD en Zonnekoning van Alphen, Ruud Gebel daar weer eens tegen in het geweer. Hij vindt al die mensen, die zo somberen maar grote zeuren. Overigens drong zijn eigen fractiegenoot Bas Wienbelt ook aan op zuinigheid.  

Eigenlijk ben ik het voor een deel wel met Ruud eens. Het is veel gezeur. Maar dan wel anders dan hij bedoelt. Ruud wil gewoon van geen crisis weten of van kritiek op zijn beleid. Ruud wil gewoon weer terug naar 2007, toen de bomen tot in de hemel groeiden. Ruud is conservatief. En daar zit nu het hele probleem. Niet alleen Ruud, maar iedereen, die iets met de fusie te maken heeft, is hopeloos ouderwets. Eigenlijk ook geen wonder, want de voorzitter van de klankbordgroep (alleen die naam al!) is de 72-jarige!! salonsocialist, professor Joop van den Berg, die zich vooral bezighoudt met geschiedenis. De nieuwe gemeente begint straks gewoon weer als een ouwelullentent.

Waarom niet anders?  Waarom niet eens wat creatiever? Gewoon eens wat voorbeelden, die gratis en voor niks op straat liggen:

In de Alblasserwaard hebben ze per 1 januari 2013 ook een fusie tussen 3 gemeenten. Daar hebben ze besloten om helemaal geen stadhuis te nemen. Er zijn wel wat kantoren, maar de raad vergadert iedere keer op een andere locatie. Niks geen investering in nieuwe stoelen. Weet wat ze daar ook gaan doen? Je kan het nauwelijks geloven, zo super is het: ambtenaren gaan voor geboorteaangiften en vergunningen naar de inwoners toe. Paspoorten en rijbewijzen komen ze gewoon in hun eigen dorp bij je thuis brengen. Als het even kan werken ze vanuit huis. Wat denk je dat dat aan dure kantoren scheelt? En aan reiskosten en vervuiling van zowel de burger als de ambtenaar?  Daar wordt tenminste echt gewerkt aan het dichten van de kloof tussen burgers en overheid. 

De gemeente den Haag zit ook met het probleem dat er verbouwd moet worden, omdat er te veel raadsleden zijn. Ze hebben een voorstel naar de 2Kamer gestuurd om de gemeentewet te veranderen. Grote kans dat het voorstel het gaat halen.  Het is dat het vorige kabinet (ook VVD meneer Gebel) viel, anders was de regering er zelf ook al mee gekomen. De nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn krijgt dan gewoon 35 raadsleden. Heel de verbouwing van een half miljoen voor 4 extra stoelen voor de kat z’n kut! Lezen jullie nooit de krant of zo?

In 1918 was er de fusie tussen Aarlanderveen, Oudshoorn en Alfen. Jammer genoeg doen we het nu precies hetzelfde. Ik begrijp dat Ruud Gebel dat als conservatief geweldig vindt, maar ik vind het een gemiste kans, die maar één keer in de 100 jaar voorbij komt.

Machiel  van der Schoot 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger