Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - De Klootzak van de Week

28 februari 2013 - 20:00  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - De Klootzak van de Week

Alphen aan den Rijn -

De aanleiding was mijn column van vorige week, waarin ik stelde dat de politieke poll van Alphen Stad FM/TV een onzinpoll is. Ofwel, een ongefundeerd peilinkje waaruit bleek dat Nieuw Elan de gemeenteraadsverkiezing gaat winnen, op de voet gevolgd door de SP.

Vorig jaar omschreef ik onze lokale omroep al als een zender zonder kijkers en luisteraars. De onderbouwing van dat verhaal begon met keiharde feiten: veel Alphense huishoudens kunnen Alphen Stad TV niet ontvangen; duizenden Alphenaren zijn aangesloten bij een provider die onze lokale zender niet doorgeeft. Van de tien autoradio’s die ik in de loop der jaren heb versleten, kon er niet eentje Alphen Stad FM vinden. Als reactie daarop belde de Alphense radiopresentator Kevin van Arnhem mij in zijn middaguitzending en zei: “Bijzonder dat jij weet dat wij nauwelijks kijkers en luisteraars hebben, want dat meten wij helemaal niet.” Heel eerlijk, moet ik toegeven. Waarna ik mij afvroeg: is de omroep bang voor de uitslag of is een dergelijk onderzoek gewoon te duur? Feit is dat de omroep elke euro goed kan gebruiken en dus kritisch moet zijn ten aanzien van het uitgavenpatroon.

Terug naar het hoofditem: de tussentijdse politieke poll. Als je als zichzelf respecterende omroep geen kijk- en luisteronderzoek doet, al was het maar om kritisch naar jezelf te kunnen zijn en je sponsors te kunnen vertellen wat jouw en dus hun bereik is, ga mij dan niet vertellen dat je een serieus verkiezingsonderzoek hebt gehouden. Dan kun je wel boos reageren, maar alleen boos worden lost niets op. Word boos, maar vertel ook hoe het onderzoek is opgebouwd en waarom het wel deugt. Geef gewoon openheid van zaken. 

Blogger Machiel van der Schoot maakte pijnlijk duidelijk dat de vermeende deugdelijkheid van de poll alleen al met statistieken omver geschoffeld wordt: “Overal in Nederland wonen grote groepen mensen die helemaal niets van hun woonplaats afweten. Deze mensen kennen helemaal geen plaatselijke partijen. Als ze gaan stemmen, stemmen ze op een landelijke partij. Daarmee gaat zo'n 60% van de stemmen altijd aan de neus van lokale partijen voorbij. De overige 40% gaat niet volledig naar plaatselijke partijen. Ook daar zitten veel stemmers bij die bewust op een landelijke partij gaan stemmen. In Boskoop en Rijnwoude zijn er zelfs helemaal geen lokale partijen en zijn de Alphense varianten als Beter Alphen, Nieuw Elan en Alphen Eén volledig onbekend. Het lijkt er sterk op dat Alphen Stad FM/TV met deze effecten geen rekening heeft gehouden en alleen onderzoek heeft gedaan in het ons-kent-ons-kringetje in Alphen aan den Rijn. De plaatselijke partijen zullen samen op z'n allerbest 25% van de stemmen halen. In Alphen hebben ze op dit moment maar 20%.”

Dus Nieuw Elan gaat helemaal niet de grootste partij worden. En onze lokale SP-voorman Jo Schriek moet ook vooral niet denken dat hij bovenin gaat meedraaien. Voor Schriek heb ik trouwens meer nieuws: in het agrarisch gezinde Rijnwoude en Boskoop heeft hij niet veel fans, getuige het aantal SP-zetels daar: zero. Als ik hem was, zou ik die twee SP-zetels koesteren en hopen dat hij die houdt. Wat ik een goede zaak zou vinden, maar dat terzijde.

En tegen Alphen Stad FM/TV zou ik willen zeggen: stop! Met het houden van politieke polls? Nee, met alles. Begin opnieuw en word professioneel. En bedenk, ook al ben ik dan een klootzak, ik gun je toch echt het allerbeste.

Dennis Captein   

Fotograaf: Josh Walet