Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De 100ste column

15 maart 2013 - 15:42  •  Robert Blom  •  reacties

De 100ste column

Alphen aan den Rijn -

Uiteraard en zeer terecht vroegen velen van u mij aandacht te besteden aan de bezuinigen. Enkelen merkten op dat weliswaar iedereen in Nederland daarmee te maken heeft, maar wij hier, in Alphen aan den Rijn, weer op een andere manier dan in een andere gemeente. En elke dag ontvang ik wel enkele mailtjes of opmerkingen over de bezuinigingen in relatie tot de voorgenomen bouw van het Cultuurhuis. Van Het Huis is weliswaar een verdieping afgehaald maar we hebben het nog altijd over € 20 miljoen. Omdat het project al sinds 2005/2006 op het programma staat, vragen velen zich af of het nu eens niet tijd is om een referendum te houden, een volksraadpleging dus. Het project blijft maar doorsudderen. De vraag luidt dus wanneer wij daar met ons allen een eindbesluit over nemen. De gevoelens over Het Huis zijn overwegend negatief, waarbij men wel de kanttekening plaatst dat de bibliotheek gewoon moet blijven. Terecht, daarvan maken tienduizenden inwoners, volwassenen en kinderen elke week met plezier gebruik.
Helaas bestaat er in Alphen op dit moment geen referendum-verordening. Ooit was die er maar die is jaren geleden afgeschaft. Dat houdt in dat er eerst zo’n verordening moet komen waarna er alsnog een referendum kan worden gehouden. Laten we hopen dat de bestuurders van onze gemeente daartoe over te halen zijn. Dan kunnen we ook gezamenlijk besluiten dat het Cultuurhuis er komt of niet.

Zo’n referendum is uiteraard best interessant in de toekomst. Als er zich dan een Grote Zaak voordoet, dan kunnen alle inwoners van de gemeente (dus straks ook de inwoners van Boskoop en Rijnwoude) meebeslissen. Natuurlijk zou je niet willen dat er elk half jaar een referendum zou worden gehouden maar zo eens in de twee jaar moet dat haalbaar zijn.
Al zo’n vijftien jaar geleden heb ik in een geheel andere column ook gepleit voor het invoeren van een (landelijk) referendum. Helaas was daarvoor onvoldoende belangstelling. Ik had nooit kunnen vermoeden dat ik ooit nog eens zou pleiten voor het referendum, opnieuw in een column. En nog wel in mijn 100ste column dus. Bij deze….

Robert Jan Blom
rj.blom01@hetnet.nl

PS. Slagroomtaarten kunt u naar bovenstaand adres mailen…

Fotograaf: Josh Walet