Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Weg met de hokjes

6 april 2013 - 16:41  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Weg met de hokjes

Alphen aan den Rijn -

De complete hulpverlening in dit land ligt onder vuur. Enerzijds omdat 'we' veel en veel te veel geld aan die hulp moeten uitgeven. Anderzijds omdat 'we' verzuipen tussen de hulpverleners als 'we' eenmaal in het systeem zitten.

Dus staan dit jaar bezuinigen en transformeren op het programma.

Bezuinigen moet, want de zorg is veel te duur. Maar: de dames en heren politici durven geen duidelijke keuze te maken. En als er wel een keuze wordt gemaakt, loopt half Nederland te hoop. O jee, 'ze' komen aan onze rechten.
Transformeren moet, want al die hulpverleners lopen elkaar wel erg in de weg. Maar: wie moet er inleveren en hoeveel? Ook dat is een politieke keuze.

Succesverhalen van de zorgverleners zijn er volop.
Er zit wel vaak een addertje onder het gras.
Zo vertelde een Alphense moeder dat ze zo blij is met de hulp die haar kind bij Cardea krijgt. Het kind is autistisch en kan met extra zorg naar de bijzondere basisschool van Cardea. De adder: de moeder is via verschillende instanties – die maar niet tot een goede diagnose konden komen – eindelijk bij Cardea belandt.
Het succes van Cardea belichaamt zo ook het falen van de andere instanties.

Uitdagingen kennen de zorgverleners ook.
Ze kijken namelijk per definitie niet bij elkaar over de schutting.
Zowel GGZ Rivierduinen als Cardea als Horizon vinden dat een goede diagnose zo snel mogelijk moet worden gesteld. Daarom is de hele jeugdhulpverlening toch blij met de pilot 'Eén gezin één plan'. In een team van verschillende soorten hulp wordt elke case besproken en is er één instantie die de zaken coördineert.
Het betekent dat de cliënt eerder bij de passende hulpverlener terechtkomt. Veel 'tussenstations' zijn niet langer nodig. Het betekent ook minder zorg verlenen en dus minder inkomen voor de andere instanties.

Het succes van 'Eén gezin één plan' maakt duidelijk dat de hele jeugdhulpverlening inderdaad op de schop moet. Want: samenwerken is zo gemakkelijk nog niet. In Nederland stoppen we álles in een hokje. Dat geldt dus ook voor ons zorgstelsel.
Hier in Alphen wil de wethouder van die hokjes af. Geld voor de jeugdzorg is geld voor de jeugdzorg. En die complete pot moet worden verdeeld. Over gezinnen die zorg krijgen. Niet over instanties die over elkaar buitelen en vechten om de klanten.

In het Alphense stadhuis én in het Alphense ziekenhuis zit een Centrum voor Jeugd en Gezin, het CJG in de volksmond. Daar zitten allerlei hulpverleners bij elkaar en kunnen ze gemakkelijk overleggen wie welke hulp gaat bieden.
Er is plaats voor nog meer instellingen en instanties. Als ze maar mee willen doen met 'Eén gezin één plan'.

Fotograaf: Josh Walet