Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Meester Jan S.

11 april 2013 - 15:30  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Meester Jan S.

Alphen aan den Rijn -

Deze meester maakte de verwachtingen waar. Wij vonden hem bijzonder: een autoriteit waar je mee kon lachen. Hij rookte shag, volgens mij zelfs Zware Van Nelle, en dat deed hij gewoon in de klas terwijl hij geschiedenis, rekenen of wat dan ook doceerde. Niemand die daar bezwaar tegen maakte, want roken was toen net zo gewoon als eten, drinken en ademhalen - het was 1980. Kon je dan vooral met hem lachen? Nee. Hij was een meester met bezieling, iemand die de saaie lesstof liet leven. Hij was verder streng doch rechtvaardig; niemand haalde het in zijn hoofd te ver uit de pas te lopen.

Ik herinner mij nog dat wij in rijen van twee achter hem aan naar de gymzaal liepen. Mijn vriend Paul Visser en ik liepen voorop. Ik had een speld en hield deze voor het achterwerk van de meester die vooraan de stoet liep. Zou ik het doen of niet? Ik durfde niet, waarna Paul mijn hand een duw gaf en  de speld in de bil van de meester verdween. De meester gilde het uit van de pijn. Toch bleef het verdiende strafwerk of nablijven uit. Natuurlijk, wij kregen een reprimande, een fikse ook, maar daar bleef het bij.

Mijn eerste rapport bij deze meester was beroerd. De pretvakken waren dik voldoende, maar de belangrijke, zoals rekenen en taal, waren zwaar ondermaats. De meester sprak mij daar op aan. Nu, ruim dertig jaar later, staat dat gesprek mij nog helder voor de geest. Ik moest nablijven, hij ging tegenover mij zitten en las mij ongezouten de les. De teneur van zijn verhaal was dat ik veel beter kon dan ik nu liet zien, dat hij niet tolereerde dat ik er met mijn pet naar gooide en dat hij op mijn tweede rapport een duidelijke verbetering wenste te zien. De figuurlijke oorwassing miste de gewenste uitwerking niet: op mijn tweede rapport waren alle onvoldoendes weggewerkt en daar gaf de meester mij een en plein public een dikke vette pluim voor.

Ik weet nog wie mijn meesters en juffen op de Bonifaciusschool waren. Althans, ik weet nog hoe hun voornamen luidden. Alleen van deze meester ken ik ook zijn achternaam nog. Sommige klasgenootjes van toen ontmoet ik nu regelmatig op het schoolplein van de Meridiaan waar onze kinderen de basisschool doorlopen. Als wij oude koeien uit de sloot halen, komen wij al heel snel uit op klas 5. En vertellen wij elkaar dat hij een geweldige meester was.

Mijn meester van toen is nu 64 jaar. Zijn laatste job was die van conciërge op de Alphense basisschool Het Spinnewiel. Ik las dat ergens, een paar maanden geleden. Ergens had hij een verkeerde afslag genomen, zo vond ik. Niet dat ik neerbuigend wil doen over het vak van conciërge, want dat zou volstrekt misplaatst zijn, maar hij was, conform mijn herinneringen van toen, iemand die de potentie had om heel hoog in de onderwijsboom terecht te komen.

Hij nam echter niet alleen de verkeerde afslag, maar verdwaalde zelfs hopeloos. Meester Jan S. werd onlangs veroordeeld voor veertig dagen cel, waarvan dertig dagen voorwaardelijk, en 240 uur taakstraf. De reden: wegens het downloaden van afbeeldingen en filmpjes met kinderporno.

Dennis Captein

Fotograaf: Josh Walet