Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Woningnood en armoede wegens absurd hoge huren

2 mei 2013 - 08:53  •  Robert Blom  •  reacties

Woningnood en armoede wegens absurd hoge huren

Alphen aan den Rijn -

In Alphen is de woningnood gebleven. Mensen met een kleiner inkomen kunnen de huur nauwelijks betalen. Wie snel een woning nodig heeft, komt op een wachtlijst van zeven jaar!! Wie zei ook alweer dat de woningnood voorbij was? Die is in Alphen nog even groot als na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel: de wachttijden lagen toen een stuk lager. Wie niet in aanmerking komt voor een zogeheten sociale woning moet goud betalen om een woning boven-de-grens te huren. Trouwens, wie een woning ’mag’ huren onder de grens moet doorgaans van zijn/haar lage inkomen van nog geen €1500 per maand ca € 700 betalen voor een simpele huurflat in een minder gezellige buurt. Een rijtjeswoning ‘doet’ al gauw € 1200 per maand. Niet leuk als je een maandinkomen hebt van € 3.000. …
Naast de woningnood en de exorbitante huren wordt de huurder ook nog op zijn inkomen gewaardeerd. Met een modaal inkomen van € 35.000, gaat je huur 4,5 procent omhoog. Je wordt dan als ‘rijke’ gezien want als je minder verdient, dan is jóuw huurverhoging ‘slechts’ 2,5 procent. Als je tot de superrijken behoort met een gigantisch inkomen van € 43.000 (!?) dan ben je 6,5 procent méér aan huur kwijt. Weet u nog: een verantwoorde huur bedroeg in de vijftiger en zestiger jaren 15 % van je inkomen. Nu is dat tussen de 35 en 60 procent!!

Geen geld voor kleding, sportclubje voor de kinderen en nauwelijks geld om te eten? Geen probleem: je hebt immers een flatje van 50 m²…..
Het wordt tijd dat onze minister voor Wonen, Stef Blok met echte oplossingen komt om de woningnood te beëindigen en de armoede wegens te hoge huren beteugelt. Dit kán zo niet langer!

Robert Jan Blom

Fotograaf: Josh Walet