Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Blije eikeltjes

8 mei 2013 - 16:26  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Blije eikeltjes

Alphen aan den Rijn -

Ik train (mede) twee jeugdteams van Alphense Boys. Op de eerste training verschijnt zeker de helft in een Ajax-shirt. Als ik geluk heb, zit er één Feyenoord-outfitje bij. Die ene maak ik direct aanvoerder, want dat is de verstandigste. Die proletenhelft stuur ik rechtsomkeert naar huis. “Omkleden! En snel een beetje. Waag het niet om de volgende keer weer in zo’n vodje te verschijnen waarop drie sterren staan. Doe je dat wel, sta je reserve. Niet janken nu, want eigenlijk heb je nog mazzel dat ik je niet onmiddellijk uit het team zet!”  

Heel Facebook explodeerde zondag na het behaalde kampioenschap. Al die reacties van al die zogenaamde Ajacieden, het was hels om ze allemaal te moeten lezen (beroepshalve, voor deze column). Ik las de eerste en kreeg jeuk op mijn kruin. Toen ik de laatste had gelezen zat ik van top tot teen onder de eczeem. Allemaal blije eikeltjes! “O, we zijn zo gelukkig!”

Weet je wat het is? Het gaat nu best aardig met die club. Maar er komt ook weer een mindere periode aan. En waar zijn al die semisupporters dan? Juist! Dan gunnen ze hun eigen club geen blik  waardig meer en is die sfeerloze Arena nog maar halfvol. Of beter gezegd, halfleeg.

Weet je wat het is met die Amsterdammers? Ze zijn opschepperig en ze schreeuwen zo. Als ik in de hoofdstad ben, moet ik altijd drie keer vragen of men alsjeblieft normaal wil praten. Maar hoe vriendelijk je het ook vraagt, ze blijven tegen je schreeuwen. Daarnaast is dat Amsterdamse accent tenenkrommend. Moet je als rechtgeaarde Alphenaar maar eens proberen te imiteren, dan krijg je spontaan een bekverrekking.

In Rotterdam is het heel anders. Daar werken ze wel hard voor hun geld (‘niet lullen, maar poetsen’ komt daar niet voor niets vandaan) en dat accent is zonder pretenties. Vooral die ouwe Rotterdamse wijfies, om verliefd op te worden!

Kijk, en in Rotterdam heb je Het Legioen. Dat heet zo, omdat Het Legioen altijd een heel legioen is. Feyenoord kan met 10-0 klop krijgen van PSV, maar een paar dagen later, tegen een onderdeurtje als VVV-Venlo, puilt die authentieke Kuip zoals altijd weer uit zijn voegen en is elke stoel bezet. Het Legioen staat achter Feyenoord, in goede en slechte tijden. Daarom zou iedereen eigenlijk een Feyenoorder moeten zijn.

Feyenoorders, dat zijn een soort Nederlandse Schotten. Weer of geen weer en al staan we tachtigste op de ranglijst, we gáán! Ajax is wat dat betreft eerder Frankrijk. Mooi land, dat Frankrijk, maar het is jammer dat er Fransen wonen. Dat idee.

Het enige wat wij Feyenoorders blijkbaar niet kunnen is opvoeden. Als onze kinderen drie of vier zijn, zijn ze nog voor Feyenoord. Maar dan gaan ze naar school en worden ze geïndoctrineerd door hun klasgenootjes, die voor het merendeel - zeg maar - uit Fransen bestaan. Bang om verstoten te worden, gaat je eigen vlees en bloed dan ineens als Danny de Munck praten. Af-schu-we-lijk! Zo is het met mijn twee zoontjes ook gegaan. En lachen dat ze deden, afgelopen zondag! Nou, lach maar. Eens kijken wie er straks hard lacht, als jullie erachter komen dat die enorme erfenis aan jullie neus voorbij gaat en zuslief de lachende derde is.   

Ik weet niet waarom ik dat denk, maar ik verwacht niet veel reacties op deze column.

Dennis Captein

Fotograaf: Josh Walet