Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Dennis Captein

10 mei 2013 - 15:25  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Dennis Captein

Alphen aan den Rijn -

Ik moet trouwens nog maar zien of hun eventuele toekomstige echtgenotes dat goed zouden vinden. Maar de boodschap van mijn column is dus dieper dan de mensen denken. De boodschap is: 'Hoe belangrijk zijn jouw principes wanneer het om houden van je kinderen gaat?' Toch gaat iedereen daar volledig aan voorbij. Dat snap ik ergens ook wel. Het is natuurlijk veel leuker om lekker gefrustreerd joden of kakkerlakken op het net te smijten. Alleen was dat het issue niet.

Tussen neus en lippen door wil ik overigens best toegeven dat ik sympathieke Ajax-fans ken en net zo goed Feyenoord-fans met wie ik liever geen biertje drink. Alleen is dat niet de kern van mijn verhaal. De kern is dat we als ouders allemaal ons best doen om onze kinderen zo goed mogelijk op te voeden en ze normen en waarden voor de toekomst mee te geven.

Voor de één is - hoe onbegrijpelijk ook - Ajax de norm, voor de ander is dat logischerwijze Feyenoord. Ik had er ook ARC en Alphense Boys van kunnen maken. Of VVD en PvdA. Of voor mijn part gereformeerd en katholiek.

Het punt is dat je graag wilt dat je kinderen leren wat het betekent om trouw te zijn aan zichzelf. Zodat ze zich ontwikkelen tot zelfbewuste mensen die hun eigen keuzes maken en de consequenties van die keuzes overzien, ook al betekent het dat ze geen erfenis krijgen. Ha ha ha, nee hoor, het zal echt niet afhangen van hun favoriete voetbalclub.

Net als ik dat door de jaren heen heb geleerd, moeten zij leren dat je mensen tegen kunt komen die het niet met je eens zullen zijn, maar dat het helemaal niet erg is om het ergens niet over eens te zijn. Dat je - hoe moeilijk dat soms ook is - respect voor anderen moet opbrengen. Zoals ik voor jou doe - hoewel jij voor Ajax bent - en jij voor mij, terwijl ik Feyenoorder ben. Wanneer je respect voor elkaar hebt, kun je prima met elkaar discussiëren en de discussie afsluiten met een prettig drankje." 

Over drankje gesproken... Kan ik iets voor je bestellen?

"Ik dacht dat je het nooit zou vragen. Doe maar een IJzeren Rinus."

Rinus Israël, samen met Theo 'De Tank' Laseroms het verdedigingshart in de Europacup-finale tegen Celtic in 1970, die Feyenoord met 2-1 won en Nederland de eerste Europacup bezorgde nadat Ajax in 1969 de finale tegen AC Milan verloor, maar van 1971 tot en met 1973 drie keer op rij de Europacup won wat Feyenoord nooit voor elkaar kreeg. Ik snap 'm, maar wat is het?

"Spreekt toch voor zich? Een keiharde ouderwetse kopstoot. Bier met jonge jenever ernaast. Smaakt naar meer, net als de sfeer in de Kuip..."

 

Robbels worden elke vrijdagmiddag door Rob Buisman in het ZZP-café van het Kultuurhuis in Alphen aan den Rijn opgetekend. Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet
Dennis Captein.'
Dennis Captein

Dennis Captein is uitgever en publicist.