Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Grootheidswaanzin

10 mei 2013 - 15:46  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Grootheidswaanzin

Alphen aan den Rijn -

Alphen is geen Amsterdam of New York en moet ook niet inzetten op een dependance van een universiteit, een ingrijpende herinrichting van de Rijnhaven of veel meer hoogbouw, zeggen de jongens van CAS. In de krant en op deze site.
Nu zitten in het CAS de Alphense architecten. Dus logisch dat zij het over gebouwen en de ontwikkeling van de stad hebben.

Nou denk ik ook dat Alphen te groot denkt.
Dat gezeur over de ontwikkeling van een STADShart, STADSrondweg en STADSdelen zet geen zoden aan de dijk. Het enige wat het totnogtoe oplevert zijn STADSkosten. Of eigenlijk stadsKOSTEN. Want de kosten rijzen de pan uit, maar een stad zijn we hier nog steeds niet.
Dat gaat ook echt niet gebeuren zolang wij echte Alphenaren naar 'het dorp' gaan om te winkelen en de trein nemen als we willen shoppen.

Alphen is een dorp. Punt.
En Groot Alphen aan den Rijn is negen dorpen. Een grote, een middelgrote en zeven kleintjes. Niets meer en niets minder.

Dat gedoe rond al die dure grootsteedse projecten heeft ons Alphenaren niets opgeleverd. Het imago van Alphen is 'kut met een rietje'. De werkgelegenheid holt achteruit. Het aantal faillissementen stijgt. De ergernis over al die opgebroken wegen wordt steeds groter, de ergernis over alles wat hier niet mag ook.
CAS doet een  paar leuke voorstellen voor kleinere ingrepen. Een groene omwalling van het Alpherium bijvoorbeeld en het aanleggen van ruiterpaden langs de Dijksloot en Molenwetering.

Nou ik heb er ook nog wel een paar. Voorstellen bedoel ik.
Aan de Alphense gemeenteraad en de uitvoerende wethouders, dus.

Kernpunt? Gooi al die overbodige regelgeving en bureaucratie overboord! Laat ons Alphenaren nou eens lekker onze eigen zaken regelen en bemoei je er als gemeente pas mee als dat nodig is. En: steun initiatieven vanuit de inwoners. Een feestje is pas een feestje als het spontaan ontstaat.

Schoolzwemmen? Wel doen.
Elke week gymlessen op basisscholen? Wel doen.
Trapveldjes in de stad? Wel doen.
Kunstenaars in lege panden? Wel doen.
Jongeren huisvesten in 'lofts' in kantoorpanden? Wel doen.
Evenementen en activiteiten vanuit bewoners en ondernemers faciliteren? Wel doen.

Elke buurt en kern een eigen buurthuis? Vooral doen.
Met bibliotheek uitgiftepunt, zorgspreekuren, wijkverpleegster, paspoort en rijbewijs afhalen, politiepost, postkantoor, kinderopvang, cursuslokaal, ruilbeurzen, gezamenlijke maaltijden en een koffiebar. Doen! Deden we vroeger - toen alles écht beter was - ook.
En dan graag toevoegen: wifi en flexplekken...

Fotograaf: Josh Walet