Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Vijandig en toch gezellig

24 juni 2013 - 08:37  •  Paul Uljé  •  reacties

Vijandig en toch gezellig

Alphen aan den Rijn -

Klopt dat beeld met de tekst?
Bas kwam hier als "crisismanager en troubleshooter". Want er was een bestuurscrisis in het Alphense stadhuis. Oh? Wat was er dan aan de hand? Helaas wordt dat niet uit de doeken gedaan maar de lezers op het medium Alphens.nl weten het nog wel. Wim de Gelder was door de commissie Gebel c.s. als burgemeester binnengehaald omdat Wim zo authentiek was en kookte voor inwoners van Bloemendaal. Hij leek heel onschuldig dus. Maar toen Wim, bij het constateren van vermoedelijke zelfverrijking van een hoge ambtenaar en zijn ondergeschikte tezamen met erg zelfbelanghebbende wethoudersactiviteiten, enige vorm van integriteit ging vertonen was het college hem gelijk zat. Die hele bestuurscrisis is vooral veroorzaakt doordat het college niet met integriteit overweg kon. Aangetoond en bevestigd door BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten).

"Alhoewel het huidige college als één man optreedt, is de sfeer tijdens de raadsvergadering soms verre van gezellig". Ha, wat een smakelijk zin. Hoezo moet een raadsvergadering gezellig zijn. Er moeten belangrijke inzichten worden uitgewisseld en na ampele bestudering moet er een besluit vallen. Dat is nooit gezellig. Gezellig doe je maar thuis Bas. En hoezo is het optreden als één man iets positiefs ('alhoewel')? Zijn we vergeten dat het college voor het beleid opdracht van de raad krijgt. Dat de raad bepaalt welk beleid er gevoerd dient te worden. Dat de raad tenslotte controleert of het beleid goed is uitgevoerd. Het college heeft niks, laat staan als één man, op te treden. Het college moet de wethouder die voor de portefeuille is aangewezen (door de raad) zijn werk laten doen en zich er verder niet mee bemoeien, dat doet de raad wel. Althans, in het democratische model. In het Alphense model wordt het college achter de schermen klaargestoomd het ene en enige collegeverhaal te vertellen. Van wie komt dan dat verhaal? Tja, de bron is voor de raad, laat staan voor de burger, volstrekt onduidelijk. In elk geval komt het NIET uit de raad. En als je het gaat onderzoeken kom je bij private rechtspersonen als Vorm of Zeegersloot uit.

"In Alphen kunnen raadsleden erg beschuldigend zijn". Compleet met voorbeelden van teksten, uitgesproken door niet-collegepartijen. Bas meent dat men woorden dient te gebruiken die hij zou willen dat men gebruiken zou. Inderdaad, erg pedant. Gezien de eenzijdige bronvermeldingen ook erg partijdig gepresenteerd, voor een voorzitter.

"Ik geef als burgemeester misschien teveel ruimte aan partijen omdat ik hun positie begrijp." Pedant, moet ik het nog zeggen? (Bepaalde) partijen 'mogen' van Bas uitpraten omdat hij zo'n goed hart heeft. Niet omdat wat ze zeggen van enige invloed op het besluitvormingsproces kan zijn.
"Ik gun elke partij zijn standpunt. Maar die felle toon is zo jammer." Tja Bas, dat krijg je als het college als één man een verhaal ophangt dat zo vaak overduidelijk en aantoonbaar niet met de feiten strookt. Verwacht je dan dat het bij een vriendelijk en beleefd 'wij denken daar heel anders over' blijft? 

"..maar ik ben ervan overtuigd dat het compleet in de soep loopt als ik niet streng ben." Aiaiai. Nou had net iedereen zoiets van dat Bas Eenhoorn eigenlijk best wel een geschikte burgemeester voor Alphens zou kunnen zijn. Zelfs ondanks dat gezeur van de gereformeerde schoolmeester over slechte woordjes, persoonlijke toonzetting, de obsessie met overdreven strikte naleving van vergaderregeltjes, de partijdigheid voor het college en de VVD. Moest je nou echt in je hoogmoedige pedanterie de gehele raad diskwalificeren als een stelletje onhandelbare ruziemakers die precies jou nodig hebben om braaf te blijven. Dat is toch iets wat zelfs ik te ver vind gaan. Kijk, dat ik als buitenstaander die allergisch voor politici en ambtenaren is dat doe, da's tot daar aan toe. Maar de voorzitter moet toch een klein beetje decorum bewaren. Gelukkig maar dat de aap pas aan het eind van het artikel uit de mouw komt. De meeste lezeressen van het krantje zullen niet zover gekomen zijn. De schade blijft beperkt, maar de reden van dit zelfbeschadigende artikel is me nog steeds een raadsel. 

Fotograaf: Josh Walet