Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Het CBR

7 maart 2014 - 14:33  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Het CBR

Alphen aan den Rijn -

In de tweede week van februari probeer ik contact te leggen met het CBR. Daar is het zo druk. Na tien minuten in de wacht te hebben gestaan, krijg ik het advies dat ik beter op een ander tijdstip opnieuw kan bellen. Dienstbaar. Dat doe ik gedurende de eerstvolgende weken totdat ik afgelopen maandag, op 3 maart, een mens aan de telefoon krijg. Binnen een minuut haalt ze mijn dossier boven water. Met prioriteit zal ze het aan een medisch adviseur voorleggen. Er was nog niets mee gedaan. Binnen maximaal een week zou ik bericht krijgen.

Wat schetst mijn verbazing op 6 maart? Jawel. Drie dagen later, het kán dus wel, komen de papieren plus de beslissing in huis: ik moet naar twee bepaalde specialisten (neuroloog en oogarts), daar werkt men mee samen. Als de wiedeweerga ga ik aan de slag om een afspraak te maken. Jawel ik kan op zijn vroegst op 9 april terecht. Heerlijke bureaucratie.

Weer het CBR bellen of ik naar een andere specialist kan en dat kan. Dienstbaar? Het is maar hoe je het bekijkt. Het heeft weer 12 minuten telefoonkosten gekost.

In het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen nog twee andere neurologen gebeld. Daar zingt men hetzelfde liedje: ruim na het verlopen van het rijbewijs, kan ik ergens op een spreekuur komen, kosten €141,65. Als ik dat gehad heb, moeten de onderzoeksresultaten worden doorgegeven aan het CBR. Blijf ik mijn hele leven optimist? Of gaan ze daar ook twee maanden over doen? Eer die onderzoeksgegevens geadministreerd zijn ben ik twee maanden verder. Hoezo dienstbare overheid.

Intussen is mijn geldige rijbewijs bijna twee maanden verlopen.

Nu wil het feit dat ik niet voor niets een eigen gezondheidsverklaring moet invullen: ik ben gehandicapt en ben afhankelijk van mijn auto, van een geldig rijbewijs. Plus dat ik zo eerlijk was om in de eigen verklaring te zetten dat ik bij een oogarts in behandeling ben. Het gevolg is dat ik iedere keer bij een verlenging aanvraag, ook naar de oogarts moet. Of ik de nummerborden op auto’s wel kan lezen. Ja, dat kan ik. Kassa: €70. Gelukkig kan ik bij deze specialist binnen een week terecht. Ruim, nou ja ruim, laat ik zeggen op tijd.

Vanaf 1 april ben ik dus tienvoudig gehandicapt, ik mag dan niet autorijden:
A. omdat de regels dit zeggen
B. omdat ik anders onverzekerd rond zou rijden en
C. omdat het strafbaar is om zonder geldig rijbewijs te rijden.

Lang leve het CBR waar je ergens achter in een map belandt en waar ergens pas actie wordt ondernomen nadat je verschillende pogingen hebt gedaan om te worden geïnformeerd. Hoezo, dienstbare overheid. Ze bewijzen zelf dat er tempo kan worden gemaakt, zie de brief van 6 maart na een contact op 3 maart. Plus dat tijdens een telefoongesprek met een ambtenaar van het CBR op 6 maart, deze meneer zegt dat het CBR in gebreke is gebleven bij de afhandeling.

En wie zit er met de gebakken en intussen beschimmelde peren? Ik. Daarmee krijg ik mijn rijbewijs nog steeds niet. Wat zegt u? Dienstbaar? Overheid? Een contradictio in termiso.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: cbr, rijbewijs