Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Bijstandsfraude door de overheid

15 maart 2014 - 11:18  •  Kaj Elhorst  •  reacties

Bijstandsfraude door de overheid

Alphen aan den Rijn -

Nee, het ging in tegen het beleid van de gemeente om een beperkt aantal winkels in een woonwijk toe te laten in verband met de economische mogelijkheden. Datzelfde beleid zorgt er inmiddels voor dat ik binnen vijfhonderd meter afstand zeven supermarkten heb temidden waarvan speciaalzaken met moeite het hoofd boven water houden en vaak lukt dat niet. Dat is dus het gemeentelijke beleid. Die “gezonde” concurrentie is wel toegestaan maar bijstandstrekkers die met initiatieven komen, nee, die passen niet in het beleid. Bijstandstrekkers moeten hun mond houden, verplicht vrijwilligerswerk doen en op een houtje bijten. Kom nou, we vullen niet voor niets hun voerbakje elke week bij!

In mij oren klonken de plannen van de bijstandstrekkers helemaal niet zo gek. Ze waren wel origineel ook en sloten goed aan bij de woonomgeving waar ze hun activiteiten wilden starten. Wat is er liberaler gedacht dan deze mensen de kans te bieden uit hun uitkeringssituatie te klauteren en voor zichzelf te gaan zorgen dankzij nieuwe en verfrissende ideeën? Maar nee, we hebben met het neoliberalisme te maken hè en dat is in wezen conservatief tot op het bot, gaat elke vorm van verticale sociale mobiliteit tegen en wringt iedereen in de voorgemetselde hokjes van het maatschappelijk bestel. Je mag het natuurlijk niet zeggen maar het principe is fascistisch. Dat daar veel onvrede uit voortkomt die Wilders de kans geeft als penis minor langs de kant te gaan staan schreeuwen, deert de heersende klasse niet. Zij hebben uitsluitend te maken met de “hardwerkende Nederlanders”, ook wel beursspeculanten genoemd. 

Ik kruis veel rond over internet, zoals facebook, en ben geregeld verbaasd over de veelkleurige pracht van ideeën en vaardigheden van mensen die maar niet tot de belangstelling van het brede publiek kunnen doordringen. Dat komt niet door hun gebrek aan inzet of vaardigheden maar door de klasse die de touwtjes in handen heeft en die nieuw bloed alleen laat doordringen via geëffende paden als The Voice of Holland en wedstrijdjes op het gebied van koken. De echte creativiteit van massa’s mensen wordt buiten zicht gehouden, door een storend onbewegelijke en ontoegankelijke structuur van regeltjes en opgeblazen “visies” die elke vorm van innovatie in de samenleving tegengaan. En dat allemaal ter bescherming van de hardwerkende renteniers. 

De eerste de beste die nu nog durft te zeggen dat mensen in de bijstand niet anders doen dan hun handje ophouden, zou zich moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof vanwege de schending van mensenrechten en vooral mensenmogelijkheden. Het is de hoogste tijd dat aan deze wantoestanden een einde komt. De overheid maakt zich schuldig aan fraude op het gebied van kwaliteiten en mogelijkheden, onder meer via de bijstandsregels. 

Fotograaf: Josh Walet