Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Waarom ik geen zaken doe met mensen die hun afspraken niet nakomen

2 april 2014 - 10:07  •  Fiona Zwart - Zwart Werkt  •  reacties

Waarom ik geen zaken doe met mensen die hun afspraken niet nakomen

Alphen aan den Rijn -

Ook dat hoort bij ondernemen. Waar ik de laatste tijd vaak tegenaan liep, is dat mensen hun afspraken niet nakomen. Dit is voor mij een van de belangrijkste voorwaarden om succesvol samen te kunnen werken.

Een aantal voorbeelden 
- "Ik koppel je uiterlijk zondag terug." Vervolgens komt er geen terugkoppeling. Ik neem zelf contact op en dan blijkt de desbreffende persoon ziek te zijn. Dat kan gebeuren. Maar waarom krijg ik dan niet even een berichtje? De persoon belooft mij om uiterlijk vrijdag alsnog terugkoppeling te geven. Wat vervolgens ook weer niet gebeurt zonder mij te informeren...

- "We zetten alle samenwerkingsafspraken op papier. We tekenen die afspraken beide." Vervolgens komt de partij de afspraken niet na. Waarom hebben we dan alles op papier gezet?

- We maken een afspraak op dinsdag om 10.00 uur. Op maandag om 17.00 uur krijg ik een mailtje dat de afspraak niet door kan gaan, i.v.m. een spoedklus. 

Het belang van goede communicatie
Natuurlijk kan het zo zijn dat je een afspraak niet na kunt komen of een deadline niet kunt halen. Dat is menselijk en begrijpelijk. Maar... communiceer dit dan met je klant of samenwerkingspartner. Dan weet hij of zij ook waar hij of zij aan toe is. En bel dan even en maak je er niet te gemakkelijk vanaf met een mailtje. Juist in de transparante wereld waarin we leven, vertellen dit soort kleine onbenulligheden zich snel door. Voorkom dit en blijf onthouden dat de klant koning is. De klant betaalt uiteindelijk jouw salaris, ook als ondernemer. 

Succesvolle ondernemers komen hun afspraken na
Als je ZZP'er bent, werk je vaak alleen. Als je dus onverwacht ziek wordt heb je geen back-up. Dat is zonde. Zorg er voor dat je bedrijf altijd door draait, ook als jij er even niet bent. Informeer je klanten en samenwerkingspartners op tijd als je een deadline niet kunt halen of een afspraak niet na kunt komen. Mensen vinden het over het algemeen niet zo erg als je een afspraak niet na kunt komen door omstandigheden. Wat ze wel erg vinden, is als ze hierover niet geïnformeerd worden. 

Fotograaf: Josh Walet