Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Hoe krijg je kinderen mee zonder drammen?

25 april 2014 - 12:32  •  Tineke Knoester  •  reacties

Hoe krijg je kinderen mee zonder drammen?

Alphen aan den Rijn -

Hoe krijg je kinderen mee zonder drammen?
Je kent het vast: je benteen dagje uit met je gezin. Het wordt het tijd om naar huis te gaan en dan begint het “gezeur”. Je kinderen willen niet naar huis en ze worden dwars. Zo eindigt een gezellig dagje uit in een ongezellige sfeer. Nadat ons dat een aantal keren was overkomen, ben ik eens gaan bedenken wat we er aan zouden kunnen doen. Daarvoor heb ik mijn ervaring als leerkracht ingezet.

Het ene afsluiten voordat het volgende begint
In mijn rol als juf heb ik iets heel belangrijks geleerd: wanneer kinderen aan het spelen zijn, kun je ze niet één, twee, drie naar een andere activiteit sturen. Ze hebben even tijd nodig om het ene af te sluiten en over te schakelen op het andere. Met deze wetenschap ben ik heel bewust het afsluiten van de oude situatie gaan toepassen als ik op pad was met mijn kinderen.

Een voorbeeld uit mijn privé leven
Wat ik op een gegeven moment ben gaan doen is het volgende. Ik waarschuwde mijn kinderen dat het bijna tijd was om weg te gaan en zei hen dat ze mochten kiezen wat ze nog wilden gaan doen. Als we bijvoorbeeld in het zwembad waren, zei ik dat ze nog een keer van de grote glijbaan af mochten of nog een keer in het diepe bad. Een dagje naar een pretpark werd ook zo afgesloten: nog een keer in een attractie, een ijsje en dan naar de auto.
Zelfs ook bij de gewone dagelijkse gang van zaken werkt het: “Mama drinkt nog even haar kopje thee leeg en dan gaan we een boodschap doen.” Mijn dochters wisten dan dat ze hun spel moesten gaan afronden en stonden vaak al klaar om te gaan. 

Zorg er voor dat je beslissing niet uit de lucht komt vallen voor je kinderen
Kinderen hebben nog weinig tijdsbesef en kennen jouw planning niet. Voor hen komt jouw beslissing uit de lucht vallen. Door het verrassingseffect is de kans op tegengas groter. Voorbereiden loont de moeite!

Ik geef mijn kennis graag aan je door
Inmiddels zijn mijn dochters 16 en 18 en gaan we op een andere manier met elkaar om, maar ik geef deze kennis graag door. We hoeven toch niet allemaal het wiel uit te vinden? Hoe ga jij met  dit soort situaties om? Ik ben erg benieuwd. Reageer op mijn blog of stuur me een berichtje via de social media. Ik hoor graag van je.

Fotograaf: Josh Walet