Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Ben jij moeder en heb je eigenlijk niet zo地 zin in de schoolvakantie?

26 mei 2014 - 10:05  •  Tineke Knoester  •  reacties

Ben jij moeder en heb je eigenlijk niet zo地 zin in de schoolvakantie?

Alphen aan den Rijn -

Ik hoor dit vaak, dus je bent zeker niet de enige. Lees hier het verhaal van Sabine en Anne.

Sabine (moeder van een 4 en 6 jarige) heeft soms helemaal geen zin in een vakantie. Wel als ze weggaan met het gezin, maar een vakantieweek thuis, wanneer zij de kinderen de hele dag om zich heen heeft, ziet zij er tegenop. Ook Anne (moeder van een 2 en 5 jarige) houdt van de vaste dagindeling doordat de oudste naar school gaat.

Vervelend worden door vervelen
Want wat doe je de hele dag met je kinderen tijdens een vakantie?  Sandra en Anne merken vooral dat de kinderen zich gaan vervelen. Daardoor worden ze vervelend. Sandra kiest er voor om veel op stap te gaan. Een dagje naar de speeltuin of dierentuin en op bezoek gaan bij opa en oma zijn vaste onderdelen in een vakantie. Na een week is ze helemaal uitgeput en geeft ze toe dat ze blij is dat de school weer begint. Anne wil het vooral gezellig hebben thuis, maar haar oudste zoon kan zich moeilijk alleen vermaken. De kinderen zitten elkaar vooral in de haren. Zij is het zat om er als een scheidsrechter op te moeten reageren.

Op school ligt veel vast
Jij bent niet de enige die de vaste structuur mist van een schooldag. De kinderen missen het ook. Bovendien missen ze hun vriendjes, de uitdaging die school biedt en zelfs de juf wordt gemist.
In een vakantie verwachten we waarschijnlijk te veel van onze kinderen: “Lekker vrij, ze vermaken zich wel” denken we. Kinderen zijn graag bezig, maar hebben wel een kader nodig. Jij kunt dat bieden.
Hoe? Vraag eens aan je kinderen om een paar activiteiten te bedenken die ze in de vakantie willen doen. Misschien willen ze een hut bouwen op zolder of in de tuin, meehelpen met het koken, of speelgoed uitzoeken voor de rommelmarkt. De ideeën komen dan vanzelf en ze vinden het heerlijk om iets te doen wat anders niet kan of mag.

Steuntje in de rug
Sandra en Anne  zijn nu in een vakantie actiever betrokken bij hun kinderen. Deze keer op een fijne manier. Van vervelen of vervelend doen is weinig meer te merken. Kinderen vinden het heerlijk om vrij te kunnen spelen, maar hebben het soms ook nodig om een steuntje in de rug te krijgen.

Ik wens jou en je kinderen een fijne vakantie toe.

Fotograaf: Josh Walet