Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Met de paplepel ingegoten…. Schol!

26 mei 2014 - 16:28  •  Angelique Hendriks  •  reacties

Met de paplepel ingegoten…. Schol!

Alphen aan den Rijn -

Hij heeft zijn eigen smaak en geur die je overigens pas ruikt als je hem bakt. Heerlijk! Elke keer als ik een schol voor jullie bak moet ik denken aan vroeger. Hoe mijn oma in Spakenburgse klederdracht elke zaterdagmorgen heerlijke schollen bakte, in haar schuur… pannen vol voor de hele familie. Om de beurt kwam iedereen met zijn lege pannetje langs om hem gevuld weer mee naar huis te nemen. Ik stond erbij en keek ernaar…prachtig vond ik het.. en die geur!! Toen vond ik hem al heerlijk..later aten we ze thuis lekker op met aardappels en papstip (Spakenburgs bloempapje voor bij aardappels, lekker in combinatie met gebakken vis ) erbij…mmhh!!!

Soms maak ik het thuis nog net zoals vroeger en nodig nu mijn oma’s  bij mij thuis uit..smullen doen ze dan! Ondertussen halen we herinneringen op, daar houden mijn omaatjes zo van. Later in mijn ‘puber-lijnperiode’, at ik mijn bruin/oranje vriendje gefileerd, in rolletjes gepocheerd, lekker mager.

Nu maak ik scholrolletjes met een stukje zalm, in een heerlijk sausje…jeetje wat kan je veel met schol. Weet je dat het ook zeer geschikt is voor kleine kinderen.

Schol heeft een neutrale smaak, maar wel zijn eigen smaak. En waar ik erg blij van word? Ik zie steeds meer mensen van mijn leeftijd en jonger ook weer een scholletje eten, ons eigen delicatesse uit onze eigen zee! Heel gebakken, gefileerd, als rolletjes, noem maar op. Er komt weer steeds meer interesse naar deze bijzondere duurzaam gevangen vis! Want wij bij Visspecialist Sluizeman,  verkopen het liefst de goede vissen die op de juiste manier gevangen zijn in de goede vangstperiode!

Nog een paar ‘weetjes’ over de schol.

Van mei t/m december heb je verse schol. Daarna is de diepvriesschol een prima alternatief. Die wordt op zee vers ingevroren en smaakt ook prima, al gaat er natuurlijk niks boven vers!

- De Schol is een platvis en is familie van de Tong. De eerste 6 weken zwemmen ze nog rechtop, totdat ze omvallen en dan blijven ze plat zwemmen.

- In Belgie noemen ze hem de Pladijs; In Spakenburg noemen ze hem Sjol.

- Al tientallen jaren vertoont de hoeveelheid schol in de Noordzee een op en neergaande lijn, voornamelijk veroorzaakt door het klimaat.

De laatste jaren lijkt het bestand wel te exploderen en er is momenteel de hoogste stand ooit gemeten. De zeer grote vermindering van de visserij van de omringende Noordzee landen van de laatste 10-15 jaar zal daar zeker aan meegeholpen hebben. De diverse instanties en biologen die de hoeveelheden vis in zee monitoren adviseren dan ook al meerdere jaren een steeds hogere toegestane hoeveelheid vangst aan schol.

Fotograaf: Josh Walet
Visspecialist Sluizeman.'
Visspecialist Sluizeman

Verkoop van vis en schelpdieren.