Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Roken?

2 juli 2014 - 15:03  •  Paul Uljé  •  reacties

Roken?

Alphen aan den Rijn -

Vroeger ja, toen geluk nog heel gewoon was, toen rookten we allemaal. Nou ja, bijna allemaal. Sommige rare types als Meinsma vertelde ook toen al dat roken dodelijk was. Maar er waren veel meer 'dokters' die ons in promotiefilmpjes (Onbezoldigd en Onafhankelijk! Echt waar!) voorhielden dat het roken van precies dat merk juist heel gezond was. Ja kinderen, je kon een huisarts nog gewoon rokend aantreffen in zijn spreekkamer.

Zelfs was ik niet zo'n roker. Dat wil zeggen, ik rookte als een ketter, maar ik hield er niet van. Nog niet erg trouwens. Als jonge veelbelovende intellectuelen die we dachten te zijn bootsten we Jean Paul Sartre na. Die had een colbertje aan en een lange sjaal en rookte pijp. Dus wij 14-jarigen hadden een colbertje aan en een lange sjaal en rookten pijp. Nou ja, rookten.... Zelf had ik vanwege gunstige financiële omstandigheden een geavanceerde (Dry System) maar klassieke (312-standard) kromme Petersons Pipe. En een klein recht flaneerpijpje.

En om niet uit de toon te vallen in het volwassen netwerkcircuit begon ik met het roken van sigaretten. Niet echt roken, meer uitblazen. Belangrijk was dat je bij elke ontmoeting, nieuw of bekend, een sigaret aanbood. Ik kocht daartoe importkwaliteit. Amerikaanse, gekruid en in roze gekleurde vloeipapier, de naam schiet me niet meer te binnen (Players?). Opzienbarend dus een mooie aanleiding voor een gesprek.

Nu rook ik weer, sigaren. Bij het vissen en het samenzijn. Ook daarbij rook ik niet echt. Gewoon uitpuffen. Ik rook dan ook niet voor mezelf. Ik rook voor de entourage. Geïnspireerd door Midas Dekker die eens opmerkte: “Een opa die geen sigaren rookt, verstaat zijn vak niet.” Een opa moet om te overtuigen een sigaar in de hand hebben en een glas cognac aan de lippen. Een jonge intellectueel moet gedachtenvol aan een lui brandende pijp kunnen zuigen. En een energieke probleemoplosser reikt achteloos aan de behoeftige een kalmerend sigaretje als reddingsboei uit. Dat is het beeld. En het beeld is voor de toeschouwer.

Fotograaf: Josh Walet