Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Lisa vertelt...

4 september 2014 - 13:41  •  Lisa Veldkamp  •  reacties

Lisa vertelt...

Alphen aan den Rijn -

Ik las laatst een stuk van een restaurant die omlaag waren gegaan in hun rating. De chef kok was nog steeds hetzelfde, prijzen waren niet drastisch verhoogd, geen rare veranderingen in het menu en het personeel was nog steeds adequaat en klantvriendelijk. Wat was er veranderd? Het gebruik van de smartphone. Het duurde gemiddeld een kwartier langer om een bestelling op te nemen omdat men eerst op zijn phone aan het klooien was voordat het menu een blik waardig werd gekeurd. Vervolgens moet er natuurlijk van elk gerecht eerst een foto worden gemaakt, de nodige selfies en werd zelfs de ober meerdere keren ingeschakeld om even een paar kiekjes te nemen. Sommige mensen klaagden zelfs over lauw eten (raar heh, als je het 10 minuten laat staan!).

En hoe zit het met de café's en koffietoko's? Ik kijk naar het tafeltje naast me waar vier vriendinnen bij elkaar gekomen zijn. Leuke meiden. Ze zien er vlot uit, hebben duidelijk plezier in het bij elkaar zijn, maar het valt me op dat er amper naar elkaar gekeken wordt. Ze zitten alle vier, ik maak geen geintje, met hun smartphone te spelen terwijl ze doodleuk door kwetteren. Het is dus niet dat het gesprek stil valt, absoluut niet. Er wordt alleen geen oogcontact gemaakt.

Een verarming? Ik weet het niet, ik wil ook weer niet zo'n conservatieve muts worden waarvan mijn eigen kinderen zometeen zeggen: "Jeetje, dat is echt zoooo 2013 van je!" Maar stiekum vind ik het wel een verarming. Fluistertoon: "En eigenlijk als ik heel eerlijk ben ook een tikkeltje respectloos." Zo, dat is er ook weer uit. Ik wil niet iemand beoordelen, dit is gewoon mijn persoonlijke mening en ik maak me ook schuldig aan 'asociaal smartphone-gedrag'. Maar ik probeer er nu op te letten. En als je er op gaat letten, dan schrik je best wel. Hoe vaak dat ding op tafel ligt als er anderen bij zijn. Hoe vaak ik 'm toch stiekum even oppak. Even facebook checken, even een tweetje eruit doen, oooh... de nieuwe Angry Birds is uit! Dat dus, je herkent het vast wel.

Ik ben wel benieuwd of er meer mensen zijn die hun smartphone gebruik en gedrag zouden willen veranderen? Zijn smartphones de nieuwe sigaretten? En als we het in een verslavend licht zien, hoe houden we het dan binnen de perken? Ik hoorde laatst een paar kennissen die alle mobieltjes op tafel leggen en de eerste die 'm pakt, betaalt de rekening! Een mooie oplossing, maar best drastisch als je er over nadenkt. Dat we zoiets al in moeten stellen om ons gedrag in toom te houden, dat geeft wel iets aan over het gebruik, toch? Maar ja, misschien ben ik wel onwijs 2013.

Fotograaf: Josh Walet