Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Lisa vertelt... Munitie

8 januari 2015 - 08:55  •  Lisa Veldkamp  •  reacties

Lisa vertelt... Munitie

Alphen aan den Rijn -

Vrijheid van pers ben ik helemaal voor en we moeten zeker geen gekleurd nieuws krijgen, maar is het echt nodig om de executie van een politie agent te zien? Soms vraag ik me af we nog wel weten waar onze grenzen liggen. En niet alleen letterlijk, maar vooral figuurlijk. Jaagt het me angst aan, de haatacties die zich tegenwoordig in rappe snelheid ontwikkelen? Ik zou liegen als ik nee zeg, maar angst is een slechte motivator, het geeft geen goede munitie. Net zo min als haat. Ze branden je op, van binnenuit en je focus wordt kortzichtig. Soms heb je die nodig. Geconfronteerd met een beer die op je af komt rennen, is angst of woede goede munitie, het helpt je te overleven. Zouden de mensen die dit gedaan hebben, ook zo denken? Het helpt ons te overleven?

Het is moeilijk om niet mee te gaan in de zuigende cirkel van haat en nijd. Ook bij mij komt meteen een borrelend gevoel naar boven die deze lui in een rechtzaal en daarna in de gevangenis wil zien. Geloof ik in de doodstraf? Eigenlijk niet, ik vind het de makkelijke weg uit. Dat gezegd hebbende vind ik het, naarmate ik ouder word, wel steeds moeilijker om bij die stelling te blijven. Misschien, en ik zeg misschien, zijn sommige mensen niet meer te redden, zijn ze hun ziel al kwijt. Heeft het dan nut om ze de rest van hun leven, ergens opgesloten te laten zitten, terwijl ze de maatschappij geld kosten en soms zelfs nog steeds een gevaar zijn, zo niet voor ons, dan wel voor hun mede-gevangenen. En de vraag daarachter, wie gaat dat dan betalen? Misschien nog wel veel moeilijker.

Angst is slechte munitie. Vasthouden aan je principes is belangrijk. Het probleem is, dat vindt de 'tegenpartij' natuurlijk ook. Wat is dan wel goede munitie? Ik kan natuurlijk heel gezapig met liefde en licht komen, maar dat willen mensen meestal niet echt horen. Toch denk ik dat acties van broederschap, een foto in de krant waar mensen arm in arm op een plein staan, rouwend om de gebeurtenis, maar waar geen haat in te zien is, alleen droefheid, heeft op mij in ieder geval meer impact dan foto's van mensen die vervolgens een moskee in de hens zetten.

Slechte munitie. Waarom? Omdat het tot meer munitie lijdt. En volgens mij hebben we juist minder munitie nodig. Heel veel minder. Alhoewel meneer Wilders volgens mij dat niet bedoelde met minder, maar dan is er in ieder geval ergens minder van. Hij ook blij.