Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Geef niet op

1 november 2015 - 14:06  •  Sosja Rooijmans  •  reacties

Geef niet op

Alphen aan den Rijn -

Om deze vraag ook zelf te kunnen beantwoorden, hebben we als gemeente de afgelopen maanden een stagiaire van de Praktijkschool gehad. J. ging voor drie dagen in de week bij drie afdelingen aan de slag. Net voor de zomer werd haar stage afgerond. De conclusie was niet zo goed als waar ik op gehoopt had, maar gaf wel een realistisch beeld van wat het creëren van een plek voor een jongere die voorheen naar het SW-bedrijf ging.

De conclusie was namelijk dat we hier als organisatie nog helemaal niet ingericht zijn. Veel taken die J. had kunnen doen, zijn de afgelopen jaren verdwenen of besteden we uit aan een andere organisaties. Het was dus überhaupt moeilijk om taken te vinden waarmee J. haar dag kon vullen. Daarnaast was de benodigde begeleiding zo intensief, dat één collega de hele dag bijna in zijn geheel bezig was met de begeleiding. De eerste conclusie was dan ook dat we dit als gemeentelijke organisatie niet kunnen en dat we hier maar een andere oplossing voor moeten bedenken.

Maar die andere oplossing – een plek waar mensen in een beschermde omgeving rustig op hun eigen tempo hun werk kunnen doen (= het Sociale Werkbedrijf) – wordt juist afgebouwd. We willen namelijk ook jongeren zoals J. deel laten nemen aan het “gewone” werkende leven. En als het ons als gemeentelijke organisatie zelf al niet lukt, hoe kunnen we dit dan van andere bedrijven vragen?

Maar de eerste conclusies zijn niet waar we als gemeente stoppen. Gelukkig geven we als organisatie nog niet op: vanaf september willen we drie stageplekken. Met de school gaan we de komende tijd beter bekijken welk werk wel en welk werk niet geschikt is. Daarnaast gaan we ook op zoek naar een stagiaire van een sociale studie, die een rol in de begeleiding van bijvoorbeeld J. kan spelen. En dan kunnen we over een jaar weer eens kijken hoe we in onze organisatie nog beter een plek kunnen maken voor jongeren als J.

Fotograaf: Josh Walet