Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Klimaat, akkoord?

17 december 2015 - 16:39  •  Jacqueline  •  reacties

Klimaat, akkoord?

Alphen aan den Rijn - Voor mij kan ik dat wel invullen met goede voornemens en wellicht wat investeringen om energieneutraal te worden, of in ieder geval de CO2 uitstoot te verminderen. Iedereen kan de verwarming een graadje lager zetten en een dikkere trui aantrekken of korter douchen.

Stel dat we kleine elektrische auto’s gaan rijden wanneer ze betaalbaar worden. Dan is de keuze gemakkelijk. Maar, zo lang die dingen zo duur blijven, peins ik er niet over om er een te kopen. Verder kan ik op mijn energieverbruik letten, minder is beter. Misschien een andere verwarmingsbron overwegen? Dat kan, maar dan moet ik eerst gaan sparen.

Nu ga ik naar het dorp. Daar staat, ingeklemd tussen gebouwen, een glazen gedrocht, een werkplek. Nou ja, het werken is daar bijna onmogelijk, zelfs nadat er miljoenen zijn ingepompt om de binnenatmosfeer te verbeteren. ‘s Zomers te warm, ’s winters te koud om te werken. Tocht en vocht tieren welig, net een verouderd, ongeïsoleerd gebouw, u weet wel, zoals het oude raadhuis.

Zou het daar niet beter toeven zijn? Dat gebouw bestaat nog uit degelijke bakstenen en is ontworpen door een architect die eer in zijn werk stelde. Dat laatste zal ook wel in het geval van het glazen bakbeest zijn, maar dat terzijde.

Het jongste klimaatakkoord is gebaseerd op vrijwillige klimaatplannen van alle afzonderlijke landen. Vrijwillig, alle landen. Sancties zijn er niet, men kan ervan afwijken. Dat is niet de bedoeling want de opwarming van de aarde gaat de eerstkomende tien jaar gewoon verder en stijgt nog veel meer als we er met de pet naar gooien. Dus het vraagt inzet van overheden, gemeentes en afzonderlijke huishoudens.

Voor de inzet van huishoudens ben ik niet bang, volgens mij ziet iedereen het nut er van in en gaat zijn best doen. Ja, ik ga uit van het positieve.

Onze overheid draagt ook een behoorlijke baksteen mee, het hele Binnenhof wordt gerenoveerd en meteen goed geïsoleerd.

Blijven de gemeentes over. Kom ik met dat glazen gedrocht, want dat is dichtbij en daar hebben wij als burgers allemaal mee te maken. En te betalen. Aan hoge energierekeningen. Aan gemeentelijke leges die wij moeten ophoesten. Is er een duurzame oplossing te bedenken? Jawel.

Gooi dat hele ding plat, aan diggelen. Het glas terug naar de glasfabriek om te recyclen. Het staal kan hergebruikt worden. Wat rest? Een hoop zooi waar niemand iets mee kan. Maar dan zijn wij ervan verlost.

De volgende stap is een architect die een duurzaam gebouw kan ontwerpen. In de stijl zoals de nieuwe huizen rond het Rijnplein zijn gebouwd, of in de Amsterdamse stijl. Of in de stijl van het oude raadhuis. Dan komt er heel misschien een vorm in het dorp, een eenheid aan architectuur. Dat glazen ding kan misschien wel mooi genoemd worden, wanneer het in een ruime omgeving staat waaromheen een park met veel groen. Maar hier? Het is net die beruchte tang en dat varken.

Nee, een gebouw met kleine ramen, weinig instraling van buiten, weinig warmteverlies naar buiten. Een gebouw met duurzame verwarming en klimaatbeheersing door bv. een warmtepomp met een warmtewisselaar. Ach, er zijn genoeg vaklui die een fatsoenlijk, werkbaar gebouw kunnen ontwerpen en realiseren.

Dan zijn we in één keer van die ellendige, ieder jaar nieuwe miljoenenverspilling verlost. Het aanzien van de stad gaat erop vooruit. Dat weet ik zeker.

©Jacqueline

Fotograaf: Josh Walet