- a Kijkrichting
- b Positie fotograaf
- c Positie StreetView
Luchtfoto Centrum Alphen
De Alphense hefbrug is een hefbrug uit 1938 over de Gouwe, bij de wijk Gouwsluis. Het is de meest noordelijke hefbrug van drie hefbruggen over de Gouwe, naast de zuidelijker gelegen Boskoopse hefbrug en de Waddinxveense hefbrug.
De metalen hefbrug is een rijksmonument en is gebouwd door N.V. De Vries Robbé & Co. uit Gorinchem.
Gerelateerde afbeeldingen:
De Gouwe is ontstaan als veenriviertje dat zijn oorsprong had in Boskoop en uitmondde in de Hollandse IJssel bij Gouda.
In de 13e eeuw werd de Gouwe door een kanaal verbonden met de Oude Rijn. Op de plaats waar het kanaal in de Oude Rijn kwam werd een sluis gemaakt om de verschillen in waterhoogte (er was toen ook nog eb-en vloed op de Rijn) te hanteren.
Er wordt wel geschreven dat de Steekterweg en de Steekterpolder hun naam te danken hebben aan de doorsteek van de Rijn naar de Gouwe.
Met het doortrekken van de Gouwe werd een goede verbinding tussen het Zuiden en het Noorden mogelijk.
Kenmerkend voor de Gouwe zijn de hefbruggen bij Waddinxveen, Boskoop en Alphen.
Gerelateerde afbeeldingen:
In de Romeinse tijd was de Oude Rijn nog de hoofdstroom in de Lage Landen delta van de grote rivier de Rijn, die de Noordgrens van het rijk vormde. Eb en vloed drongen ver door in de binnenlanden en het gebied leek veel op de huidige Biesbosch.
In de loop van de eeuwen, verlegde de rivier haar loop en greep ook de mens in. Uiteindelijk was van de machtige Rijn een kanaalachtig riviertje overgebleven. Overigens waren er nog wel wat problemen. De afwatering liep niet altijd even goed.Rond Alphen waren er regelmatig overstromingen, omdat de monding van de Rijn bij Katwijk verzandde en er nieuw water uit de provincie Utrecht na regenval hier heen kwam. Bij Zwammerdam werd daarom rond 1150 een afdamming gemaakt. Hier hadden we minder problemen, maar in Utrecht des te meer.
Nederland was toen onderdeel van het Duitse Keizerrijk en keizer Frederik Barbarossa besloot dat de dam weg moest, maar dat Utrecht en Holland gezamenlijk een oplossing moesten vinden in het reguleren van het water. Koningin Juliana heeft in Zwammerdam in 1965 een herdenkingsbeeldje ter gelegenheid van het 800e jaar onthuld.
De Oude Rijn stond tot 1800 nog in open verbinding met de zee. In Alphen was er toen iedere dag 2x hoog- en laagwater. Bij laag water konden schepen het centrum niet passeren. Daarom is in de 17e eeuw een omloopkanaal gegraven, zodat een deel van de schepen in ieder geval wel kon doorvaren. Het omloopkanaal is grotendeels nog in takt, zij het dat er niet meer gevaren kan worden. Volgens velen een gemiste kans bij de grootschalige herinrichting van de Hoge Zijde. Het omloop kanaal loopt vanaf de Oude Rijn bij het Schoutenhuis in de Julianastraat via de Paradijslaan onder de Castellumstraat weer terug naar de Rijn.
Gerelateerde afbeeldingen:
De Zegerplas is een 70 hectare grote zandwinningsplas langs het Aarkanaal. Het meer is in de jaren 70 ontstaan. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van de wijk Ridderveld en later voor de aanleg van de N11.
Vroeger liep het riviertje de Aar door het gebied waar nu de plas is. Aan de zuidkant komt het riviertje vanaf het centrum in de plas uit en aan de noordkant gaat het weer verder.
Rond de Zegerplas zijn sport- en recreatiegebieden aangelegd. In het Noorden grenst de plas aan de voormalige vuilstortplaats Coupépolder, nu de golfbaan.
In het zuiden ligt de Oosterbegraafplaats, het strandje en een waterski-baan.
De plas is tot wel 30 meter diep. Er zijn wel wedstrijden met raceboten gehouden.