- a Kijkrichting
- b Positie fotograaf
- c Positie StreetView
Prins Hendrikstraat
Alphen heeft 2 watertorens gehad. De oudste stond in het waterwingebied tussen de Hoorn en de Zoutmanstraat. De bouw van toren werd begonnen in 1902. Deze toren werd gesloopt in 1958. De straatnaam "Watertorenpark" herinnert er nog aan. Een voormalige dienstwoning bestaat nog steeds.
De drinkwaterleiding werd op 16 maart 1903 geopend.
In 1911 werd aan de prins Hendrikstraat een 2e watertoren gebouwd tegen over de Torenstraat. De toren werd afgebroken in 1972.
Deze watertoren is het symbool van carnavalsvereniging "De Cascarvieten". Toen de toren werd gesloopt hebben De Cascarvieten de gevelsteen met het jaartal weten te redden. De steen met het jaartal 1911 is ingemetseld in het onderkomen van de Cascarvieten aan de Voorstraat 11. Bij officiële gelegenheden gaat er een replica mee omdat de originele steen van graniet is en daardoor wat aan de zware kant is.
Oud-wethouder HenkJan Habermehl:
De sloper had mij die gedenksteen toegezegd, maar in de bar van Ruud van der Meer (hoek Zaalbergstraat) is hij met een fles jenever omgekocht door de Cascarvieten en ik had het nakijken. Overigens is de steen zo beter terechtgekomen. De toren stond de laatste jaren in een dikke vacht van wilde wingerd en toen die weggehaald werd, bleek wat eigenlijk betonrot is. Overigens was de toren gebouwd met veel te veel betonijzer.
Tijdens de afbraak is nog een gewonde gevallen. Boven in de watertoren was een man die aan het snijbranden was tussen twee betonstukken bekneld geraakt.
Jaap Hekkema schrijft
Al voor de oorlog liep ik daar al dagelijks langs naar school in de Zaalbergstraat. Op de hoek van de Torenstraat was slager Snel. Naast de watertoren aan de weg had je kruidenier Seijsener en kapper Deelstra. Nooit verwacht dat men zo'n monument zou slopen. Kijk nu maar eens in Hazerswoude. Precies dezelfde waar Hoogvliet in zit.
Gerelateerde afbeeldingen:
De prins Hendrikstraat is een langgerekte straat die van het centrum aan de Hoge Zijde naar Gouwsluis loopt.
Halverwege bestond vroeger de straat uit boerderijen die zowel aan de kant van de Oude Rijn als aan de landzijde stonden.
In de loop van de laatste 100 jaar kwamen er steeds meer zijstraten zoals de Stationsstraat, aanvankelijk nog een landweggetje naar het station dat midden in de weilanden lag. De bebouwing nam toe van zowel huizen als bedrijven. Bekende bedrijven waren motorenfabriek de Industrie en de Asfaltfabriek.
Inmiddels zijn de meeste industriën weer verdwenen en is de straat een rustig woongebied geworden.
Vroeger sloot de prins Hendrikstraat direct aan op de Hefbrug over de Gouwe.
De straat is genoemd naar Hendrik Wladimir Albrecht Ernst van Mecklenburg Schwerin (Schwerin, 19 april 1876 – Den Haag, 3 juli 1934) de echtgenoot van koningin Wilhelmina.