- a Kijkrichting
- b Positie fotograaf
- c Positie StreetView
Julianastraat Prinses Irenebrigade
.
De Irenebrigade mocht op 8 mei als eerste uit Wageningen vertrekken als bevrijders van West-Nederland. De tocht ging via Utrecht, Alphen en Leiden naar den Haag. De A12 die al voor de oorlog van Den Haag naar Oude Rijn was aangelegd, was door geallieerde bombardementen te zwaar beschadigd om nog te gebruiken.
Van de bevrijding zijn ook prachtige filmbeelden bewaard gebleven.
De Brugstraat werd na de 2e Wereldoorlog de Pieter Doelmanstraat genoemd, ter herinnering aan de verzetsman Pieter Doelman.
De brugstraat was de eeuwenlang de enige verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen voor het wegverkeer. Over de Oude Rijn lag sinds de Romeinen al een brug, later bekend als de "Alphense Brug".
Gerelateerde afbeeldingen:
De Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat. Na de 2e Wereldoorlog werd naam van de verzetstrijder Pieter Doelman aan de straat verbonden.
Gerelateerde afbeeldingen:
De Julianastraat was eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen, waarover alle verkeer van Leiden naar Utrecht trok. De straat begint aan Noordzijde bij het omloopkanaal en eindigt aan de Zuidzijde opnieuw bij het omloopkanaal.
Ten Noorden gaat de Julianastraat over in de Wilhelminalaan en ten Zuiden in Prins Hendrikstraat.
Voordat de straat naar de toenmalige prinses Juliana werd genoemd, heette het de Dorpsstraat. De naamswijziging vond plaats bij de fusie tussen Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918. Alle drie de dorpen hadden een eigen Dorpsstraat. In Aarlanderveen (Rijnzijde) werd de naam gewijzigd naar Raadhuisstraat, in Oudshoorn naar Hooftstraat en in Alphen werd prinses Juliana vernoemd.
De straat is overigens al bijna 2.000 jaar oud en maakt in de Romeinse tijd deel uit van de Limes, de noordgrens van het rijk, waarvan delen nog steeds zichtbaar zijn in de buurt van Zwammerdam.