De Oudshoornseweg loopt vanaf 's Molenaarsbrug tot aan de Hooftstraat. Beide straten lopen evenwijdig aan de Oude Rijn en vormde de kern van het voormalige dorp Oudshoorn.
Waar in de Hooftstraat veel huizen en winkels stonden, was de Oudshoornseweg ruimtelijker van aard. Er waren rijke patriciërswoningen en buitenplaatsen langs de weg gelegen, maar soms ook bedrijven, zoals kalkovens en pannenbakkerijen.
Kenmerkend van de Oudshoornseweg is nog steeds de Oudshoornsekerk en het ziekenhuis, dat op het terrein van het voormalige buiten Rijnoord is gebouwd.
Gerelateerde afbeeldingen:
Oorspronkelijk was Weltevreden een boerenhofstede.
Eind achttiende eeuw werd het buitentje beschreven als 'zijnde huis, stal, koetshuis, steiger aan de Rijn, bepoting en beplanting, erven en tuinen, groot 1 morgen en 350 roeden'. De oudste topografische kaart van het gebied toont globaal de toenmalige aanleg, bestaande uit parkbos, boomgaard en moestuin. Op de as van het huis aan de Oudhoornse weg lag een kaarsrecht kanaal.
Pannenfabrikant Jacob Clant kocht Weltevreden rond 1880. Hij liet een nieuwe villa bouwen in neo-renaissancestijl, alsmede een tuighuis annex paardenstal en een houten koetshuis. Een bijzonder detail is dat na de dood van Jacob Clant het pand volgens zijn testament geheel afgebroken moest worden, en de paarden moesten worden afgemaakt. Dit gebeurde in de zomer van 1929. Op de plek van Weltevreden staat nu een ander pand.
Gerelateerde afbeeldingen: