- a Kijkrichting
- b Positie fotograaf
- c Positie StreetView
Pieter Doelmanstraat
De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwen lang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met 2 bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.
Mogelijk was er al in de Romeinse tijd een eerste brug zoals afgebeeld.
In 1589 werd besloten tot de bouw van een echte beweegbare brug. Van deze brug zijn diverse tekeningen en prenten bewaard gebleven.
In 1910 werd de enkele klapbrug vervangen door een dubbele klapbrug. Deze smalle brug leverde met het steeds drukker wordende verkeer na de oorlog steeds meer problemen. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd het centrum grondig aangepakt. Veel mooie gebouwen werden gesloopt om de toegangsweg naar de brug breder te maken. De nieuwe brug had weer een enkele klep.
In 1985 stortte de brug in elkaar, maar hij werd weer gerepareerd.
Gerelateerde afbeeldingen:
De huidige Adventskerk is gebouwd van 1920-1922, nadat in 1916 de "Nieuwe Kerk" door brand, veroorzaakt door een dakdekkersleerling, was verwoest. Achter de kerk staat de grafkapel van Baron De Smeth (nu stiltecentrum) het enige deel van
de vorige kerk, dat niet was afgebrand. De "Nieuwe Kerk", daarvoor was in de plaats gekomen voor de "Oude Kerk", die in 1619 (het omgekeerde van 1916) was afgebrand.
De architect van de Adventskerk (1.200 zitplaatsen toen) was W.Ch. Kuijper. J. Gesman en H. Turkenburg waren de aannemers.
De plattegrond van de kerkruimte is een Grieks kruis. De hoeken hiervan zijn opgevuld met resp. twee torens aan de oostzijde en vergaderzalen aan de westzijde. Het gebouw als geheel heeft daardoor een vierkante plattegrond. In drie armen van het kruis waren oorspronkelijk galerijen aangebracht om voldoende zitplaatsen te bieden. In de vierde arm kreeg de preekstoel met het orgel een plaats.
De kerk heeft een sobere architectuur, maar wordt zeer verlevendigd door de grote kleurige glas-in-loodramen. Het glanzende koper van de orgelkas en de kroonluchters draagt hier aan bij.
Het kerkinterieur is in 1974 grondig gewijzigd. De galerijen aan de zuid- en noordzijde werden afgebroken, de deuren links en rechts van de preekstoel verwijderd en alle banken op de begane grond vervangen door stoelen die in een halve cirkel om de preekstoel zijn geplaatst. Aan de oostzijde kwam een ontmoetingsruimte die indien nodig weer bij de kerk getrokken kan worden.
In de toren hangt een carillion uit de jaren 1960 van Klokkengieterij Petit en Fritsen.
Het orgel is in 1922 gebouwd door de firma G.F. Steinmeyer & Cie., waarvan er maar 2 in Nederland zijn.
Gerelateerde afbeeldingen:
Het huidige stadhuis is het eerste gerealiseerde project in herontwikkelingsplan voor het centrum van Alphen aan den Rijn. Onder het hoofdgebouw is er een parkeergarage gerealiseerd met 240 plaatsen. Het werd in 2003 opgeleverd. Architect was Erick Egeraat, die zijn ontwerp bekroond zag worden.
De entree wordt gemarkeerd door een overstek van 23 meter. Boven deze entree is de raadszaal. Op de begane grond zijn alle publieke functies ondergebracht. Het hoofdgebouw valt op door zijn vorm met dubbel gekromde vlakken. De glazen gevel is voorzien van zeefdrukken.
Voor het hedendaagse raadhuis, stond ongeveer op dezelfde plaats ook een "stadskantoor". Het is in twee fasen gebouwd. Het eerste deel dateerde uit de tijd van de grote sloop van het oude Alphen, halverwege de jaren vijftig, begin jaren zestig. Het tweede deel werd in de tachtiger jaren aangebouwd. Kenmerkend was de felgekleurde bovenbouw, waardoor het gebouw ook wel de "BLAUWE HOED" werd genoemd. Een reusachtige plataan moest voor de bouw wijken. De boom was ziek, zo luidde het officiële argument.
Voordat de gemeente Alphen aan den Rijn naar de Castellumstraat verhuisde, werd het raadhuis aan het Visserspark gebruikt.
Daarvoor waren er 3 raadhuizen van de verschillende gemeenten waaruit Alphen aan den Rijn was ontstaan.
Het gemeentehuis van Alphen (aan de Julianastraat - afgebroken)
Het gemeentehuis van Aarlanderveen (in de Raadhuisstraat)
Het gemeentehuis van Oudshoorn (in de Hooftstraat)
Gerelateerde afbeeldingen:
De Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat. Na de 2e Wereldoorlog werd naam van de verzetstrijder Pieter Doelman aan de straat verbonden.
Gerelateerde afbeeldingen:
De Brugstraat werd na de 2e Wereldoorlog de Pieter Doelmanstraat genoemd, ter herinnering aan de verzetsman Pieter Doelman.
De brugstraat was de eeuwenlang de enige verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen voor het wegverkeer. Over de Oude Rijn lag sinds de Romeinen al een brug, later bekend als de "Alphense Brug".