Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Geen Bieb+ op het Thorbeckeplein, maar dicht bij de mensen

25 juni 2013 - 13:35  •  Petra Hoogenes  •  reacties

Geen Bieb+ op het Thorbeckeplein, maar dicht bij de mensen

Alphen aan den Rijn -

Overal in ons land proberen lokale bibliotheken op vernuftige manieren het hoofd boven water te houden. Men trekt in bij scholen, vormen servicepunten bij stations, banken, supermarkts, winkelketens of men gaat in zee met commerciële aanbieders om zoveel mogelijk de kosten te drukken.

 

De gemeente Waterland, bestaande uit een aantal kernen, draagt per 1 januari 2014 de bibliotheekfunctie over aan het commerciële bedrijf Karmac, dat al 4 jaar met bibliobussen door provincies rijdt. Dit bedrijf opent 4 vestigingen in vier kernen van deze gemeente.

Minister Bussenmaker komt met een nieuwe bibliotheekwet, die een adequate basis vormt voor de digitale ontwikkelingen, omdat de sterk verouderde wet, op dit onderdeel van het  cultuurbeleid, volgens haar hiervoor geen adequate basis vormt.

 

Per 1 januari 2015 moet iedere Nederlander toegang hebben tot een landelijke digitale bibliotheek. De voorzitter voor de Raad voor Cultuur, Daalmeijer, wil zelfs het accent veel meer leggen op de bibliotheek in de buurt.

 

Nieuw Elan onderschrijft deze visie van harte en wil zelfs aandringen op bibliotheekfuncties in de wijken en kernen (o.a. scholen en woonservicezônes), met eventueel aanvullend gebruik van een Bibliobus.

Geen grootschalige Bieb+ voor 15/18 miljoen euro op het Thorbeckeplein, maar kleinschalige en effectieve locaties dicht in de buurt bij de mensen.

Op deze manier kunnen we ook recht doen aan de totale nieuwe gemeente, zodat ook de voorzieningen in Boskoop en Rijnwoude in stand kunnen blijven.

 

Om de bibliotheekfunctie betaalbaar te kunnen houden moet deze ook weer teruggebracht worden naar de oorspronkelijke doelstelling, niet als bezuiniging, maar juist om voor langere termijn deze open te kunnen houden.

 

Het is eigenlijk onbegrijpelijk, dat overal in ons land bijna iedere gemeente hiermee bezig is, maar dat in Alphen aan den Rijn bij dit College de ”tijd” stil schijnt te staan!

 

Petra Hoogenes (Raadscommissielid Nieuw Elan)

Fotograaf: Josh Walet
Bibliotheek.'
Bibliotheek

Voor het lenen van boeken.