Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

De Lage Zijde: ‘an accident in slow motion’

8 juli 2013 - 13:18  •  Inge Prins  •  reacties

De Lage Zijde: ‘an accident in slow motion’

Alphen aan den Rijn -

 

Voorwaarden

Het college van B&W wil een overeenkomst met Vorm tekenen over de ontwikkeling van de Lage Zijde. Maar er is maar aan 1 van de 3 voorwaarden die de gemeenteraad daaraan heeft gesteld voldaan. Er is nog (lang) geen toestemming vanuit Europa voor de lening (met gunstige voorwaarden) van 12,7 miljoen euro aan Vorm. En ook aan de voorwaarde dat 70% op voorhand verhuurd moet zijn, is nog lang niet voldaan.

Tekenen 

En toch wil het college tekenen. Waarom? “Om vertrouwen uit te stralen” is de reactie. Ondertussen leg je je als gemeente wel vast. Wethouder Lyczak pareert dit door te zeggen dat de 2 voorwaarden als ‘ontbindende voorwaarden’ worden opgenomen in de overeenkomst. Maar terwijl dit eigenlijk al niet klopt (de overeenkomst spreekt over ‘opschortende voorwaarden’) kun je er vergif op innemen dat er een flinke juridische strijd zal losbarsten wanneer de gemeente zich daadwerkelijk wil onttrekken aan dit plan.

Dus dan nog maar eens: waarom nu tekenen? Gaat het echt om vertrouwen van huurders, hoeveel potentiële huurders hebben daar om gevraagd, hoeveel van die 70% haal je daarmee binnen?

Of gaat het om koste wat kost de schijn ophouden  van een project dat moet lukken zo vlak voor de verkiezingen.

 D66 diende een motie in om de overeenkomst niet te tekenen. De coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU durfden hun wethouders echter tegen te spreken en vonden blijkbaar hun eerder gestelde eisen ineens niet zo belangrijk meer.

 

Fuik

En zo kruipen we, door al het uitstel en genegeerde deadlines, langzaam verder de Lage Zijde fuik in. Want weet u het nog? November 2011 zich ontwikkelaar MAB het niet meer zitten. “Geen paniek!” riep het college toen, we zijn al in gesprek met anderen. Na maanden wachten op deze geheimzinnige belangstellenden, kwam Corio (de eigenaar van de Aarhof) uit de hoge hoed. Gestaag ging men verder met de inmiddels al verouderde centrumplannen. Men ging bijna tekenen, nog even wachten, even wachten nog, bijna…..  Op 4 juli 2012 kwam het onheilsbericht, Corio doet het toch niet. “Geen paniek!” riep wethouder Lyczak. Vorm, die in het Corio-plan de woningen zou ontwikkelen, heeft wel interesse om ook de rest te ontwikkelen.

Opknippen 

De wethouder vroeg na de zomer ‘toestemming’ om verder te praten met Vorm. D66 gaf toen al aan dat, hoewel praten geen kwaad kon, de gemeente moest afstappen van het oorspronkelijke plan en een alternatief gaan uitwerken. ‘Opknippen’ noemden we dat, het verbeteren van de Lage Zijde in kleine stapjes. Het is grappig dat de ondernemersvereniging VOA een maand geleden ook tot deze conclusie kwam. D66 zag weinig heil in de Vorm-optie. Zou,  nadat 2 grote ontwikkelaars geen brood zagen in de plannen, Vorm het nu ineens wel zien zitten?

Uiteindelijk zei de gemeenteraad: “praat maar verder, maar ga ook een serieus alternatief bedenken.” Dat alternatief is er nooit gekomen, ook al spreekt men nu over een plan B, men zette liever alles in op de hoop dat het goed zo komen met Vorm.

Muur 

In november 2013 kwam de wethouder met heugelijk nieuws: er was een concept-overeenkomst met Vorm. Hieruit bleek duidelijk dat de gemeente met de rug tegen de muur had onderhandeld. Alle risico’s lagen bij de gemeente (zie ook onze analyse destijds), alle kansen bij Vorm.

Juni 

In juni zou het dan allemaal gaan gebeuren. Dan zou er aan de voorwaarden zijn voldaan, dan zou de overeenkomst getekend worden, dan zou direct de sloop en bouw beginnen. Dat de gemeenteraad dan maar enkele dagen had om de overeenkomst (waar het college maanden aan gewerkt en onderhandeld had) te bestuderen, de effecten voor de komende jaren in te schatten, eventueel externe deskundigen in te schakelen, dat moest blijkbaar dan maar. Een beslissing kon echt niet wachten, want “dan zouden de winkels het seizoen missen”. Dat deze drogreden natuurlijk helemaal nergens op sloeg, dat er vooral ketens komen met centrale inkoop en magazijnen, dat er maar 1 Romeinse beker gevonden hoeft te worden en er ook vertraging zou zijn of dat een strenge winter met een flink vorstverlet ook roet in eten zou kunnen gooien: dat was allemaal niet waar! Het MOEST en ZOU in juni gaan starten.

 

En dus werden de winkeliers en bewoners, die daar op ‘anti-kraak’ basis dit deel van het centrum nog een beetje levendig hielden, uit hun panden gejaagd. Dus werd er een kostbare “tijdelijke” bibliotheek gebouwd. Dus werd de markt, de trekker op zaterdagen, verplaatst.

Helaas 

Helaas bleek dat er nog maar 25% verhuurd was, waarvan een groot op het conto van Hoogvliet, die (zou lijkt het) was gesmeekt om daar een supermarkt neer te zetten. En bleek Europa nog lang niet toe te zijn aan het geven van toestemming voor de staatssteun, maar hadden zij pas net aanvullende vragen gesteld.

Nu is oktober een ‘harde deadline’. Al geven wethouder en coalitiepartijen geen antwoord op de vraag wat er gebeurd wanneer er nog niet aan de voorwaarden is voldaan. En als er inderdaad getekend is, dan kunnen we er ook niet zomaar weer uitstappen!

Wantrouwen 

We zouden bijna vergeten dat we die donderdag nòg een motie hebben ingediend: een motie van wantrouwen tegen de portefeuillehouder, wethouder Lyczak. D66 doet niet graag aan moties van wantrouwen, het is dan ook eerste keer in deze periode dat we ons genoodzaakt voelden dit te doen.

Omdat de wethouder had kunnen en moeten weten dat in juni nooit 70% verhuurd had kunnen zijn, maar dit wel steeds tegen de raad heeft gezegd. En hij dus bewoners en winkeliers heeft laten vertrekken, waardoor er nu een groot deel van de panden leeg is. Dit levert een naargeestig gat in het centrum en een gevaarlijke situatie op!Het bewust creëren van deze situatie en het verkeerd informeren is een politieke doodzonde. Maar VVD, CDA, PvdA en CU vonden het allemaal niet zo erg en hielden de wethouder in het pluche.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij